Hírek

A Budakeszi Vadaspark május 7-én (szombaton) ünnepli a Madarak és Fák Napját. A jeles esemény alkalmából egész napos játékos, interaktív előadások és programok várják a látogatókat. Az ünnepi programok mellett a vadasparktól megszokott látványetetések és Állatijó Bemutatók is színesítik a napot. A programok a belépőjegy árán felül ingyenesen látogathatók!

2021 őszén került a Budakeszi Vadaspark gondozásába a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén  fellelt, elárvult, kritikus egészségi állapotban lévő vadmacskakölyök. A fajtiszta kandúr a szakértői gondviselésnek köszönhetően mára jó egészségnek örvend. A jövőben a Budakeszi Vadaspark nyújt számára állandó otthont, ahol a Vadmacska Fajmegőrzési Programban a veszélyeztetett vadmacska faj “nagyköveteként” szolgálja fajtársai védelmének ügyét.

A Budakeszi Vadaspark április 23-án, szombaton a Föld Napja apropóján egy fergeteges, és hasznos tudásanyagban gazdag ünneplésre hívja a bolygónk sokszínűségét és természeti egyensúlyát megóvni vágyó természetkedvelőket. Az izgalmas kisállat tréningek és a környezeti nevelésben élenjáró Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület ismeretterjesztő játékain keresztül kicsik és nagyok a klímaváltozással, az időjárási jelenségekkel ismerkedhetnek meg, de az aznap odalátogatók, a hidrobiológia rejtelmeibe is bepillantást nyerhetnek. A programok a belépőjegy árán felül természetesen ingyenesek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő Budakeszi Vadaspark az állatvilág valósághű bemutatása mellett a családi élmény biztosításában is elkötelezett. A Budai-hegyek kapujában, a fővárostól mindössze 20 perc távolságra elhelyezkedő létesítményben a gyermekek és a felnőttek felhőtlen kikapcsolódását az egyre bővülő családbarát szolgáltatások és infrastruktúra, valamint a játékos és ismeretterjesztő programok teszik felejthetetlenné. Mindez lehetővé tette, hogy a Budakeszi Vadaspark 2022-ben elnyerje a Családbarát Hely tanúsító védjegyet.

Még nem tudod, hogy mi legyen a program a húsvéti hosszú hétvégén? Akkor pillants rá a Budakeszi Vadaspark Húsvéti programjaira, melyek április 14-18 között lesznek megrendezve. Biztosan találsz számodra kedves programokat is 🙂

Május 14-én, szombaton „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal együttműködésben. A jótékonysági futáson gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók is indulhatnak. A nevezési díjakból befolyó teljes összeget hazánk veszélyeztetett kisragadozója, a vadmacska védelmében indított Vadmacska Fajmegőrzési Program kutatási tevékenységére fordítják. A vadmacska családi nap keretében pedig a látogatók ismeretterjesztő és interaktív programokon vehetnek részt.

Idén tavasszal is szívesen fogadja a Budakeszi Vadaspark azokat az önkénteseket, akik április 9-én, a „tavaszi nagytakarításban” részt kívánnak venni. A közösségi eseményre olyan lelkes önkéntesek jelentkezését várják, akik szívükön viselik a Vadaspark sorsát és szívesen működnek közre a tavaszra és nyárra való felkészülésben. Az önkéntes csapat tagjai munkájukért cserébe egy aznapra szóló vadasparki belépőt kapnak!

Budapest környékének egyik legkedveltebb ökoturisztikai célpontja az évente közel kétszázezer látogatót fogadó Budakeszi Vadaspark, amely most újabb izgalmas látnivalókkal bővült. Csaknem kétszáz négyzetméternyi új röpdét alakítottak ki a madaraknak, továbbá nyolcvan főt befogadni képes fedett foglalkoztató teret, valamint a méhek világát megelevenítő játszóteret és tanösvényt építettek. A ma átadott beruházást a Vadaspark alapítója, a Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen pályázva, a Széchenyi Terv keretében valósította meg. „Az állami erdőgazdaságok a kormányzat kiemelt partnerei az ökoturisztikai fejlesztések területén” – mondta az átadón Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár.

Hogyan kell felkészülni egy állatkerti látogatásra? Mit vigyél magaddal? Mire figyelj oda és hogy viselkedj egy állatkerben, hogy Ti is és az állatok is jól érezzék magukat? Ha szeretnél többet megtudni ezekről, illetve szeretnél izgalmas, állatkerti sztorikat, kullisszatitkokat hallani, akkor gyertek el Március 27-én a Vadasparkba!

Ébred az erdő. Ébred a természet. Nyílnak a virágok, megjelennek a lepkék, méhek, rovarok, előbújnak a téliálmukból a pelék, sünök, mókusok. Itt a tavasz. De tudtátok, hogy mi minden érdekes dolog történik ilyenkor az erdőkben? Ha kíváncsiak vagytok rá, jelentkezzetek a tematikus szakvezetéseinkre.

Az éjszakai szakvezetés során a látogatók szakvezető kíséretében bepillantást nyerhetnek a Budakeszi Vadaspark záróra utáni életébe. A nálunk lakó állatok némelyike éjszakai életmódot folytat, így mikor a nap lenyugszik, ők akkor kezdik – vagy épp folytatják – a szokásos napi rutint: esznek, játszanak, vadásznak, vagy éppen aktív társadalmi életet élnek.

Tematikus kisragadozó nap a Budakeszi Vadasparkban! 

Milyen kisragadozók népesítik be a magyarországi erdőket? Ismeritek mindet? Szeretnétek többet megtudni róluk? Akkor itt az alkalom! Látogassatok el hozzánk Március 19-én szombaton, hogy izgalmas programok keretén belül tanulhassatok a kisebb termetű ragadozókról.

Miért fontosak a beporzók? Tudtad, hogy a méheken kívül még számtalan állat lehet beporzó?  Vagy azt, hogy méhek nélkül nem ehetnénk gyümölcsöt, csokoládét és még számtalan más fontos élelmiszert?  

Miért vannak veszélyben és hogyan segíthetünk nekik? Ha szeretnél még többet tudni róluk, gyere el március 12 és 13.-án a Budakeszi Vadasparkba, ahol két napon át várunk érdekes játékokkal, előadásokkal.

 

Ha kedved hozd el és mutasd meg mindenkinek a saját magad által készített darázs-garázst, melyre helyben szombaton és vasárnap szavazhatnak a látogatók. A legszebb darázs-garázs készítőjét vadasparkos ajándékcsomaggal jutalmazzuk. 

Csak mi emberek bújhatunk álarcba Farsang alkalmával? Vagy esetleg az állatvilágba több az álarcos és álcázóbajnok, mint gondolnánk?…

Te tudod, hogyan udvarol a gímszarvas vagy hogyan hódít a vaddisznó? Milyen párkeresési szokásai vannak a rókának és a hiúznak?
A Szerelmes állatok napján, Valentin naphoz kapcsolódó tematikus szakvezetésen vehetsz részt, ahol fény derül az állatok szerelmi életére.

Vajon Romulusz, a barnamedve meglátja az árnyékát? Közeleg a tavasz vagy még várat magára? Mit jelent a “farkasordító hideg” kifejezés? Mire következtethetünk, ha a varjak télen a szántóföldeken gyülekeznek?🐺🐻🐦🐜

Vajon melyek azok a madárfajok, akik télen a madáretetőt látogatják? Hogyan segítsük az énekesmadarakat az áttelelésben, majd mire figyeljünk tavasszal, a költés idején? Mire jó a madáretető és az odú? A madarakon kívül milyen állatok lakhatnak még odúban?
A Téli madárvédelmi hét szakvezetésein a Madárbarát kertbe látogatunk, ahol a kíváncsi gyermekek többek között a fenti kérdésekre kaphatnak válaszokat. 

Az óvodai és iskolai, tantermen kívüli elfoglaltságokat idén ismét lehetőségük van színesebbé tenni, amelyhez mi is szeretnénk segítséget nyújtani. A Budakeszi Vadaspark tanterme az erdő, ahol a tankönyvekből jól ismert állatok megelevenednek a látogatók előtt. Első szakvezetésünk a nagyvadas körletbe kalauzolja el az érdeklődőket, ahol megismerkedhetnek a Kárpát-medence őshonos nagyragadozóival: a barnamedvével és a szürke farkasokkal. Itt közösen fogjuk előcsalogatni barlangjából Romulust, a Budakeszi Vadaspark barnamedvéjét, miközben minden apró részletet elmesélünk a téli álomról, a medvékkel kapcsolatos hiedelmekről és népszokásokról.

 

2021 a vadmacska éve volt, az erdei ökoszisztéma fontos szereplője hazánk egyik legveszélyeztetettebb faja. A Budakeszi Vadaspark idén, a Pilisi Parkerdővel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen elindította a vadmacska fajmegőrzési programot, amely kiemelt figyelmet fordít a Pilisi Parkerdő területén élő vadmacska-populáció élőhelyeinek, szaporodási feltételeinek és génállományának részletes vizsgálatára és monitorozására. Az idén több mint 160 ezer látogatót fogadó Budakeszi Vadasparkban a környezeti nevelés támogatására és a Kárpát-medence őshonos állatvilágának bemutatására új fejlesztések valósultak meg, az állatok jólétének biztosításához pedig a már meglévő kifutók korszerűsítése és újak építése járult hozzá.

Ismét eljött az év ezen pillanata, amikor szeretetben, békességben ünnepeljük Karácsony napját 🙂
Nálunk azonban nem csak mi, emberek ünneplünk, hanem bizony az állatainknak is kijár az ajándékozás öröme, hiszen ők segítenek nekünk megismertetni fajukat és a velük kapcsolatos érdekességeket és szeretteteik meg az állatokat az emberekkel.

December 4-én megérkezik a Mikulás a Vadasparkba is! Ne hagyjátok ki az alkalmat, hogy találkozhassatok a Télapóval. Jöjjenek kicsik, nagyok, hisz a Fehérszakállú nem üres kézzel érkezik.

A Budakeszi Vadaspark gondozói, nem csak az állandó lakókról, de a parkba látogató szárnyas vendégekről is gondoskodnak a tél közeledtével. November 13-án, szombaton a Kövér Cinkék napján az érdeklődők számos érdekességet tudhatnak meg a téli madárvédelemről szóló előadások során, a téli madáretetésről, mit hogyan kell csinálni, ha valóban segíteni akarjuk kertünk lakóit.

Te is elképzelted már, hogy Szilveszter, a Budakeszi Vadaspark sármos vadmacskája hogyan tölti a karácsonyt? Vajon ő is kicicomázza búvóhelyét és ünnepi díszbe öltözteti kedvenc fenyőfáját? Szerinted milyen különleges fogást eszik vacsorára? Kivel tölti az ünnepeket és mivel telik a “vadmacska karácsony”?

RAJZOLD LE, Te hogyan képzeled Szilveszter karácsonyát!

Tágasabb és korszerűbb otthont kaptak a Budakeszi Vadasparkban lakó házi ludak és pézsmarécék. A takaros házikó két fallal elválasztott részből áll, melyben több pihenő- és fészkelőhelyet alakítottak ki, amit a madarak napközben pihenésre, hűsölésre vagy melegedésre is használhatnak.

Készen álltok idén is egy kis Halloweeni borzongásra? Ne hagyjátok ki az október 31-én megrendezésre kerülő programunkat! 😉

Kisragadozók az erdőben és a városban – Fókuszban a vadmacska.

Milyen kisragadozók népesítik be a magyarországi erdőket? Ismeritek mindet? Szeretnétek többet megtudni róluk? Akkor itt az alkalom! Látogassatok el hozzánk Október 9-én szombaton, hogy izgalmas programok keretén belül tanulhassatok a kisebb termetű ragadozókról.

Az Állatok Világnapja alkalmából október 2-án, szombaton, a Budakeszi Vadasparkba látogatók érdekes dolgokat tudhatnak meg a felelős állattartásról, az állatok védelméről.

Készen állsz egy igazi éjszakai kalandra? …Tovább

Sikerrel zárult a Budakeszi Vadaspark szeptemberi Fuss, Forest Jótékonysági Futóversenye, ahol a több mint 150 nevező ismét egy jó ügyért, az új mosómedve-kifutó megépüléséért futhatott. Így a nevezési díjakból és egyéb adományokból származó összeggel a Vadaspark két mosómedvéje még közelebb került “álmaik otthonának” elkészüléséhez.

Jótékonysági futóverseny és családi nap a Budakeszi Vadasparkban

Szeptember 4-én, szombaton „Fuss, Forest!” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal közös együttműködésben. A versenyen gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók is indulhatnak. Így egyúttal az új mosómedve-kifutó megépülését támogathatják, mert a nevezési díjakból befolyó teljes összeget erre a célra fordítják. A Vadasparkba látogatók pedig a családi nap keretében ismeretterjesztő, látványos és interaktív programokon vehetnek részt.

Felkészültél egy igazán felejthetetlen élményre? Egy éjszakai kalandra a vadállatok között? Akkor látogass el hozzánk a nyár utolsó péntekén, Augusztus 27-én!

Mindig is kíváncsi voltál arra, hogy mit csinálnak az állatok, miután az utolsó látogató is elhagyta a Vadasparkot? Érdekel, mi történik az erdőben alkonyatkor? Hogyan töltik az estéket a nappal és az éjszaka aktív állatok? Vajon honnan jönnek a hangos neszezések,
zörgések és csörtetések? Tudod, hogy milyen állatokkal találkozhatsz a szürkülő égbolt alatt?

Állatakadémia, rendelhető állatbemutató.
Ovik, sulik, cégek, szülinapi rendezvények, állatbarátok figyelem! 

A Budakeszi Vadaspark (továbbiakban Kiíró) fotópályázatot hirdet „Ébredő erdő” témakörben.

FIGYELEM! Meghosszabbítottuk a nevezési időt! 🙂 A Budakeszi Vadaspark meghosszabbította a beadás határidejét, így a két kategóriában és négy témakörben elkészült fotókat május 30-áig lehet beküldeni. Az eredményhirdetés június 14-én lesz, a nyertes képekből pedig virtuális kiállítás nyílik a Vadaspark közösségi oldalán.

Látogatók ezrei várják, hogy a Budakeszi Vadaspark ismét kinyithassa előttük kapuit. Megéri azonban türelmesnek lenni, mert a Vadaspark a koronavírus-járvány okozta kényszerpihenő ellenére sem tétlenkedett. Újdonságokkal készül, hogy az élményben minden korosztály örömét lelhesse.

Az új évben is folytatódik Állati interjú sorozatunk, amelynek segítségével részletesebben is
megismerkedhettek vadasparki lakóink életmódjával és szokásaival. Kezdjük is a sort a
januári Hónap Állata nyertesével, az éles eszű és különleges képességekkel megáldott
szajkóval, aki nem csak küllemét, de belső személyiségjegyeit tekintve is igazán színes
egyéniség.

A decemberi Hónap Állata címet – szoros verseny után – a vaddisznóknak ítéltétek, akiknek
népes családjával az erdőben is összefuthattok. Ám ott nem igazán lehet őket szóra bírni,
pláne nem tanácsos kérdésekkel zaklatni. Karcsi, a Vadasparkban élő kan azonban
egyértelműen barátságosabb vadon élő társainál, így örömmel fogadott minket
rezidenciáján.

AJÁNDÉKOZZ VADASPARKOT!
A Vadaspark ajándékainak megvásárlásával örömet csalhatsz szeretteid arcára és egyben a munkánkat is támogatod. Most minden segítség jól jön! Ajándékozz örökbefogadást, 2021-es falinaptárat, éves bérletet, vagy tiszteletjegyet szeretteidnek!
Pénteken 🎥ÉLŐBEN, ONLINE🎥 jelentkezik a Budakeszi Vadaspark!
🎅🎄Idén is ellátogat a kedves, az öreg, az igazi Télapó a Budakeszi Vadasparkba!🐾
És ebből Ti sem maradhattok ki! 😍😍Attól még, hogy a kapuink zárva vannak, Nektek is látnotok kell, mi történik a Vadaspark udvarában. Folytatódik a #vadasparkiélményakanapéról ÉLŐBEN! 🎥
Psszt, mi már tudjuk egy ideje, de az állatoknak nem szóltunk róla, nekik hatalmas meglepetés lesz.👇
📆A Mikulás december 4-én, 10 órakor lovaskocsin érkezik, amit 🎥ÉLŐBEN, online Ti is végignézhettek.
🎅Korai látogatását azzal indokolta, hogy hétvégén rengeteg a dolga, hiszen sok-sok gyermek várja, mit kap ajándékba. Ám a Vadaspark lakói is nagyon jól viselkedtek az évben, ezért mindenképpen szeretné meglepni őket.
🙋‍♀️🙋Péntek délelőtt tapadjatok a képernyőre, várjuk együtt a Mikulást!
❗️Fontos! Kattintsatok az “Ott leszek” vagy az “Érdekel” gombra, hogy még véletlenül se maradjatok le a Mikulás érkezéséről!
Az adást később elérhetővé tesszük, így bármikor visszanézhetitek, ha lemaradtatok volna!

Emlékeztek még a Hónap Állata szavazás nyertesére? A lompos farkú, fürge erdőlakóra, aki
a cirkuszi mutatványosokat és akrobatákat lepipálva szökdécsel, és szinte repked a fák
ágain? Ő az európai mókus, aki büszkén viseli a novemberi Hónap Állata címet. Ezúttal a
mókusok vadasparki képviselőjét, Mancit kértük meg arra, hogy avasson be minket és
Titeket is e fürge „népség” mindennapi pörgős életébe.

Indul az Állatok Karácsonya RAJZPÁLYÁZAT!

Te is elképzelted már, milyen lehet az állatok fehér karácsonya? Vajon mit csinálhatnak
ők az erdőben, amíg mi otthonainkban bontogatjuk az ajándékokat? Vajon esznek
karácsonyi vacsorát? Állítanak karácsonyfát? Éneklik a „Mennyből az angyal”-t?

MUTASD MEG egy általad készített RAJZ segítségével, szerinted hogyan telik az állatok
karácsonya!

A Budakeszi Vadaspark is zárva tart

 

A koronavírus-járvány okozta újabb korlátozások miatt a Budakeszi Vadaspark november 11-étől, határozatlan időre, ismét bezárja kapuit a látogatói előtt. A „Vadaspark-élmény” ennek ellenére sem marad el. Az állatok mindennapjait nyomon lehet követni online, a közösségi médiában.

 

A Budakeszi Vadaspark gondozói, nem csak az állandó lakókról, de a parkba látogató szárnyas vendégekről is gondoskodnak a tél közeledtével. November 21-én, szombaton a Kövér Cinkék napján az érdeklődők számos érdekességet tudhatnak meg a téli madárvédelemről szóló előadás során, a téli madáretetésről, mit hogyan kell csinálni, ha valóban segíteni akarjuk kertünk lakóit. Azonban a különleges helyzetre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy nem elhalasszuk a programot, hanem átültettjük az online térbe.

Így segítsünk a sünöknek!

A keleti sünök téli álmának az ideje akkor jön el, amikor a hőmérséklet nappal és éjszaka is tartósan 15 Celsius fok alá süllyed. Előtte azonban még sok olyan dolguk akad ezeknek az aprócska jószágoknak, amelyekben mi is a segítségükre siethetünk, akár nagyvárosban, akár a természethez közel, vidéken élünk! Nagy Ingridet, a Budakeszi Vadaspark kisállat gondozóját arról kérdeztük, hogy mit csinálnak ilyenkor a sünök, hova bújnak el, és mi hogyan lehetünk a segítségükre? Tovább…

Különleges esti programokkal készül a Budakeszi Vadaspark Halloween alkalmából. Október 31-én, szombaton sötétedés után a látogatók megismerkedhetnek többek között a Vadaspark ragadozóinak éjszakai életével, a legbátrabbak pedig vérfagyasztó szakvezetésen vehetnek részt, amelyen borzongató történeteket is hallhatnak egy-egy állatfajról.

A nagy “lájkversenyt”, a Hónap Állata szavazást a parányi, sokszor gombócra emlékeztető, négylábú avarlakó, a keleti sün nyerte, akiknek nem is egy, hanem rögtön három képviselőjét is megleshetitek a Budakeszi Vadasparkban. Szóvivőjük azonban Hami, a zoopedes süni, aki hát… nem csak a pocakját szereti, de a reflektorfényben is otthonosan mozog. Tovább…

Idén ősszel is szívesen fogadja a Budakeszi Vadaspark azokat az önkénteseket, akik október 17-én, az „őszi nagytakarításban” részt kívánnak venni. A közösségi eseményre olyan lelkes önkéntesek jelentkezését várják, akik szívükön viselik a vadaspark sorsát és szívesen működnek közre a télre való felkészülésben. Az önkéntes csapat tagjai munkájukért cserébe egy aznapra szóló vadasparki belépőt kapnak! Tovább…

Milyen „vadállatok” tarthatóak háziállatként? Hogyan, milyen módszerekkel taníthatóak az állatok? Valóban olyan kifinomult a kecskék egyensúlyérzéke? Honnan kapta a Kacagó Gerle a nevét? Ezekre és számos más kérdésre is választ kaphatnak azok, akik október 10-én (szombaton) ellátogatnak a Budakeszi Vadasparkba és végignézik a felelős állattartásról szóló bemutatókat…Tovább

A szeptemberi Hónap Állata címet hatalmas fölénnyel a macskabaglyok nyerték, akik már több, mint 8 éve színesítik a vadasparki lakóközösséget. A most következő interjúban a macskabagoly hölgyek felfedik előttetek a titokzatos éjszakai életüket…Tovább

Az Állatok Világnapja alkalmából október 3-án, szombaton, a Budakeszi Vadasparkba látogatók érdekes dolgokat tudhatnak meg a felelős állattartásról, az állatok védelméről: lesz kisállat tréning, hüllőbemutató, előadás a felelős állattartásról, Állati Jó Bemutató, illetve megismerkedhetnek a kutyamentéssel is az interaktív programok során. A programok a belépőjegy árán felül ingyenesen látogathatók…Tovább

Régóta álmodozol egy éjszakai kalandtúráról? Szeretnéd tudni, hogy mitől csillog fényesen az éjszakai állatok szeme? Kíváncsi vagy, hogy a baglyok, hogy kapják el zsákmányukat a vaksötétben? Ha igen, és érdekel az erdők rejtett éjszakai világa, gyere el szeptemberben péntek esténként a Budakeszi Vadaspark éjszakai szakvezetéseinek egyikére és vesd bele magad ebbe a különleges élménybe – kicsit másképp…Tovább

Óriási érdeklődés övezte, így csaknem 250 induló nevezett a Budakeszi Vadaspark Fuss, Forest! elnevezésű, természetvédelmi célokat szolgáló jótékonysági terepfutóversenyére. A résztvevők négy távon, hat futamban indultak. A különböző útvonalak a Budai-hegység megkapó szépségű tájain keresztül vezettek. A szervezők a nevezési díjak teljes összegét egy olyan kutatási program finanszírozására fordítják, aminek célja a vadmacskák életmódjának tanulmányozása, fajvédelmük támogatása, illetve a vadasparkban lakó Szilveszter nevű vadmacsaka életterének gazdagítása.

Szeptember 5-én, szombaton,  “Fuss, Forest” névvel jótékonysági futóversenyt rendez a Budakeszi Vadaspark, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő alapítvánnyal, a CoffeRun és Cardex Kft.-vel együttműködve. A verseny célja az egyéni sportteljesítményen túl, egy “nemes” célnak, a hazánk erdeiben élő egyre fogyatkozó vadmacskának a fajmentő programjának támogatása…Tovább

A Budakeszi Vadaspark az éjszakai erdők élővilága iránt érdeklődőket hosszabbított nyitva tartással és változatos programokkal, látványetetésekkel, speciális szakvezetésekkel várja augusztus 28-án, a nyár utolsó péntek estéjén…Tovább

A terepfutók között is van különbség. Nem ítélkezésből mondom, mindenkinek más jön be, de van aki inkább csak a teljesítményre hajt, és van, aki közben elámul és nézelődik. Én ez az utóbbi vagyok. Elképesztő és befogadhatatlan az, amit kapunk a természettől, és az, hogy ott futhatunk, ott sportolhatunk, annál nincsen jobb…Tovább

A Budakeszi Vadaspark a FIRELIFE Erdőtűz Megelőzési Programmal karöltve idén is megrendezi a Tűzvédelmi Napot. Az érdeklődők augusztus 15-én (szombaton), informatív, játékos vetélkedő formájában ismerkedhetnek meg a tűzgyújtás szabályaival, az erdőtűz-megelőzéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókkal…Tovább

A júliusi Hónap Állata szavazást a róka nyerte, tehát most Chilin és Parázson, a rókatestvéreken a bemutatkozás sora, akik a Kecskeméti Vadasparkban látták meg a napvilágot, és 2015 februárjában költöztek át Budakeszire…Tovább

Ha a Budakeszi Vadasparkról jelennek meg hírek a sajtóban, a fényképek képaláírása mellett ez olvasható: „Fotó: Surányi Linda”. A Vadaspark fényképésze 2015 óta készít fotókat az állatokról, eseményekről, rendezvényekről. A park tavaszi zárva tartása alatt különösen nagy szerep hárult rá, hiszen az akkor készült fotókon, videókon az ő szemével, kameráján keresztül volt látható a Vadaspark élete…Tovább

A júniusi A hónap állata szavazást a nyestkutya nyerte, így interjúsorozatunk legújabb részében ezt az érdekes fajt mutatjuk be. A nyestkutyákkal kapcsolatban a „legilletékesebbeket”, a Vadaspark két lakóját, a két testvért, Bercit és Marcit kérdeztük…Tovább

A Kárpát-medencében őshonos és betelepített vadfajokat bemutató Budakeszi Vadasparkban a gímszarvas borjak után, újabb pettyes újszülöttek látták meg a napvilágot. Két kis dám borjúval és egy szikaszarvas borjúval gazdagodott a Vadaspark állatgyűjteménye…Tovább

Kik azok a “nem szeretem” állatok? És miért nem szeretjük őket? Milyen különleges képeségekkel bírnak, milyen hiedelmek, babonák fűződnek például a denevérek, vagy a békákhoz és mi a valóságalapjuk? Többek között ezekre a kérdésekre kapnak a választ most szombaton (június 20-án) a Budakeszi Vadasparkba látogatók a Pangea Kulturális és Környezetvédelmi Egyesülettel tolmácsolásában.

Játékos formában, interaktív foglalkozásokon mutatja be a Budakeszi Vadaspark gyerekeknek szóló programja a környezetvédelem fontosságát az óvodás korosztálynak. A Vadaspark a környezetvédelmi világnap kapcsán a környezettudatos nevelés jelentőségére kívánja ráirányítani a figyelmet…Tovább

Egy helyes, aranyos kis állat lett a májusi hónap állata a Budakeszi Vadasparkban: a nyest. Mi jellemzi ezt a fajt, amit gyakorta összetévesztenek más kisragadozókkal? Büdi, a Vadaspark nőstény nyestje mesél nekünk fajtársairól, magáról és sok-sok érdekességről…Tovább

A Budakeszi Vadaspark május 18-án újra megnyitotta kapuit, ismét fogadhat látogatókat. Az átmeneti bezárás alatt azonban le kellett mondanunk egyetlen biztos bevételi forrásunkról, a jegyeladásból befolyó összegről. Ezért kértük és hirdettük meg, hogy a látogatás helyett – ha tehetitek– virtuális örökbefogadással segítsétek a Vadaspark működését…Tovább

A Vadasparkban tartott kihelyezett egyetemi órák, illetve külföldi szakemberek látogatása mellett e szakmai kapcsolat része a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány mentőkutyáinak tréningje a Budakeszi Kalandparkban. Ilyen látványos bemutatóra került sor a Vadaspark újranyitásának első hétvégéjén, amikor a park látogatói is megtekinthették a nem mindennapi kutyatréninget…Tovább

Ritkán látható, különleges videó örökítette meg egy nemrég született gímszarvas borjú első lépéseit és lábra állását a Budakeszi Vadasparkban. A felvételen az anya és a kis borjú első közös, meghitt pillanatai is láthatók…Tovább

A Budakeszi Vadaspark 2020 nyarán napközis tábort szervez olyan általános iskolás gyermekek részére, akik érdeklődve fordulnak a természetismeret, az állatvilág, és az erdei kalandok felé. A táborban részt vevő gyerekek betekinthetnek a vadaspark életébe, megnézhetik, mi zajlik a „kulisszák mögött”, kicsit kipróbálhatják magukat vadasparki gondozóként…Tovább

Hétfőtől újra megnyitja kapuit a Budakeszi Vadaspark. A hazánkban és a Kárpát-medencében őshonos állatokat bemutató intézmény hétfőtől péntekig 9 és 17, hétvégén és ünnepnapokon 9 és 18 óra között tart nyitva. A Vadaspark területén új látogatói rend lép életbe…Tovább

Egy éve élnek a Vadasparkban, feltűnik a Harry Potterben, kiváló a hallása, „vakon” vadászik, a földön fészkel, mi az? Az áprilisi hónap állata, a legészakabbra élő bagolyfaj, a hóbagoly. A Vadasparkban lakó két hóbagollyal, Bellával és Belizárral beszélgettünk.

Azzal a kéréssel fordulunk hozzátok, hogy ha lehetőségetek van rá, akkor támogassátok a munkánkat virtuális örökbefogadással. Az örökbefogadással nagyban segítenétek a Vadaspark jelenlegi működését; ajándékba is  adható, ha mosolyt csalnátok egy közeli hozzátartozó vagy akár a saját arcotokra, és nem utolsósorban hozzájárulnátok kedvenc állatotok jólétéhez is…Tovább

Tavasz van, így újabb kis jövevények jelentek meg a Budakeszi Vadasparkban, ahol annak ellenére is zajlik az élet, hogy egyelőre nem fogadhat látogatókat a park…Tovább

A vadmacskák különlegesek és ritkán láthatók – a hónap állatával beszélgettünk…Tovább

A Budakeszi Vadaspark mindig kreatív gondozói, most egy a Vadaspark lakóit bemutató színezővel, kifestővel kedveskednek a legkisebb látogatóknak…Tovább

A tréning segít egy jó kapcsolat kiépítésében a gondozó és állata között, így az állatorvosi vizsgálatok is könnyebben elvégezhetőek. A Budakeszi Vadasparkban élő állatok súlya számtalan helyzetben hasznos információ lehet…Tovább

A koronavírus okozta helyzet miatt a Budakeszi Vadaspark 2020. március 17-étől, keddtől határozatlan ideig zárva tart. Ez sajnos azzal jár, hogy elmarad az összes vadasparki program: a szakvezetések, látványetetések, látogatóképzők stb…Tovább

Valami valóban értékteremtő célt szeretnél támogatni? A Budakeszi Vadaspark, immár 40 éve ismerteti meg a fővárosi és a vidéki, külföldi látogatókkal hazánk állat és növényvilágát, a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített fajok felvonultatásával…Tovább

Ahogy hosszabbodnak a nappalok és megújul a természet, a Budakeszi Vadaspark lakóinak élete is megváltozik. Egyes állatfajok szőrváltáson esnek át, mások agancsukat kezdik növeszteni, több fajnál pedig most jönnek világra az utódok…Tovább

Hamarosan indul a költési szezon, de előtte mindenképpen szükség van még egy alapos takarításra! A tél folyamán, tavasz elején ki kell szedni a tavalyi fészkeket, mert odúlakó madaraink minden évben újat raknak, semmi szükségük sincs a régire…Tovább

Miért csak zoocsemegével szabad etetni az állatokat? A többi állatot miért nem? Mi baj lehet abból, ha benyúlunk egy ketrecbe? Mi a gond a lufival? Miért nem lehet kutyát bevinni egy vadasparkba, állatkertbe? Miért nem jó, ha kopogtatok egy kifutó üvegén?…Tovább

Nem mindennapi, kifejezetten látványos és izgalmas pillanatoknak lehettek szemtanúi a Budakeszi Vadaspark látogatói a múlt hétvégén. A Kutyák Határok Nélkül Alapítvány mentőkutyáinak tartottak tréninget a Kalandparkban, ahol a kiképzett ebek már-már akciófilmbe illő jelenetek során mutatták meg tudásukat, többek között a magasból történő mentést…Tovább

Február 15-én, szombaton, a szerelem kerül a középpontba a Budakeszi Vadasparkban is, Valentin-naphoz kapcsolódóan a látogatók olykor bizony kissé pikáns szakvezetéseken ismerkedhetnek meg a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatok szerelmi életével, párkeresési szokásaival és udvarlási technikáival…Tovább

A Budakeszi Vadasparkba látogatók február 2-án, vasárnap, Budakeszi Vadaspark két medvéjének, Romulusnak és Tibornak tehetik próbára az időjós képességeit. Vajon tartja-e még magát a tél, vagy közeledik már a tavasz? Az „árnyékvadászaton” kívül kisragadozó etetés is várja az érdeklődőket…Tovább

Az új év első programján, január 11-én (szombaton), az „Állati évnyitón” különleges farkas és medve látvány etetéssekkel várják az érdeklődőket a Budakeszi Vadasparkban. A megszokott fajok mellett idén az új parasztudvar mangalicáit is megetethetik a látogatók a program keretében és kiderülhet, hogy kitúrják-e a látogatók szerencséjét.

 

A Budakeszi Vadasparkban idén több agrártudományi, állatorvosi és természettudományi felsőoktatási intézmény tartott kihelyezett órákat, amelyek keretében a Vadaspark egyik szakembere osztotta meg a hallgatókkal tapasztalatait, ismereteit. Az interaktív foglalkozásokon egyebek mellett a modern állatkertek és vadasparkok szerepét, valamint az állatok természetes viselkedését tanulmányozhatták az egyetemisták…Tovább

 

A Budakeszi Vadasparkba már december 15-én (vasárnap) ellátogat a Jézuska, hogy megajándékozza a Vadaspark lakóit. Minden állatnak a kedvenc csemegéjével kedveskednek a gondozók. A látogatókkal közösen adják át a szépen becsomagolt ajándékokat. A simogató állatai „külön ajándékként”, a látogatókkal közösen feldíszített karácsonyfát is kapnak…Tovább

Új lakók érkeztek a Budakeszi Vadaspark tavasszal megújult Parasztudvarába, ahol őshonos magyar háziállatokat láthatnak a látogatók. A magyar tarka tehenek, parlagi szamarak, racka juhok és a baromfik mellé most mangalicák költöztek…Tovább

 

 

 

A Budakeszi Vadaspark munkatársai, mint minden évben, idén is igazi ünnepi hangulatot varázsolnak a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatokat bemutató vadasparkba: a Mikulás hó esetén szánon, máskülönben lovas kocsin érkezik a főbejárat elé december 8-án (vasárnap), hogy vadasparki sétája során mindenkit megajándékozzon…Tovább

A Budakeszi Vadaspark gondozói, nem csak az állandó lakókról, de a parkba látogató szárnyas vendégekről is gondoskodnak a tél közeledtével. November 9-én, szombaton a Kövér Cinkék napján az érdeklődők számos érdekességet tudhatnak meg a téli madárvédelemről…Tovább

Különleges esti programokkal készül a Budakeszi Vadaspark Halloween alkalmából. Október 31-én, csütörtökön sötétedés után a látogatók megismerkedhetnek többek között a Vadaspark ragadozóinak éjszakai életével, a legbátrabbak pedig vérfagyasztó szakvezetésen vehetnek részt, amelyen borzongató történeteket is hallhatnak egy-egy állatfajról…Tovább

 

Idén ősszel is szívesen fogadja a Budakeszi Vadaspark azokat az önkénteseket, akik október 19-én, az „őszi nagytakarításban” részt kívánnak venni. A közösségi eseményre olyan lelkes önkéntesek jelentkezését várják, akik szívükön viselik a vadaspark sorsát és szívesen működnek közre a télre való felkészülésben…Tovább

Milyen „vadállatok” tarthatóak háziállatként? Hogyan, milyen módszerekkel taníthatóak az állatok? Valóban olyan kifinomult a kecskék egyensúlyérzéke? Honnan kapta a Kacagó Gerle a nevét? Ezekre és számos más kérdésre is választ kaphatnak azok, akik október 12-én (szombaton) ellátogatnak a Budakeszi Vadasparkba és végignézik a felelős állattartásról szóló bemutatókat…Tovább

A Budakeszi Vadasparkban lakó vaddisznók egészségesek, folyamatos állatorvosi felügyelet alatt állnak, hetente vizsgálják őket…Tovább

Az állatkertekben, vadasparkokban élő állatoknak egy dologból rengeteg van, ez pedig az idő. Hogy megfelelően és tartalmasan tölthessék el, az állatgondozók különböző problémákkal szembesítik őket…Tovább

Az Állatok Világnapja alkalmából a Budakeszi Vadasparkban október 5-én, szombaton, érdekes dolgokat tudhatnak meg a felelős állattartásról, az állatok védelméről a látogatók…Tovább

A Budakeszi Vadaspark egyik “jelképe”, az irodaépület előtt álló kő bagoly, amely előtt az elmúlt évek alatt sok százezer látogató halatt el és előszerettettel fotózkodtak a Duna Dráva Cement Kft.-nek hála megújult…Tovább

A tavaszi szerelem most h