Jótékonysági futóverseny és vadmacska nap a Budakeszi Vadasparkban

Május 14-én, szombaton „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal együttműködésben. A jótékonysági futáson gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók is indulhatnak. A nevezési díjakból befolyó teljes összeget hazánk veszélyeztetett kisragadozója, a vadmacska védelmében indított Vadmacska Fajmegőrzési Program kutatási tevékenységére fordítják. A vadmacska családi nap keretében pedig a látogatók ismeretterjesztő és interaktív programokon vehetnek részt.

 

A Budakeszi Vadaspark 2020 szeptemberében rendezte meg először tematikus terepfutó versenyét. A hagyományteremtő céllal létrehozott jótékonysági eseményen az egyéni sportteljesítményen túl idén májusban a nevezők ismét egy nemes ügyet támogathatnak, ahol a vadmacskáé a főszerep.

 

Futóverseny a vadmacskák védelmében

 

A Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködésben, az Agrárminisztérium támogatásával 2021 márciusában indította el a Vadmacska Fajmegőrzési Programot. Célja Magyarország fokozottan védett és egyik legveszélyeztetettebb fajának, a “tisztavérű” vadmacskának védelme, továbbá a Pilisben és a Visegrádi-hegységben élő vadmacska populáció elterjedésének, genetikai tisztaságának feltérképezése, rejtőzködő életmódjának tanulmányozása, hosszú távon pedig a fajmegőrzés.

 

A jótékonysági futáson a nevezők a hazánk erdeiben élő vadmacskák fajmentő programjához járulnak hozzá. A nevezési díjakból összegyűlő összeg segítségével olyan, a fajmegőrzéshez elengedhetetlen kutatási lépések megtételére nyílik lehetőség, mint például több kameracsapda kihelyezése és működtetése, felvételeinek elemzése, a genetikai vizsgálathoz szükséges szőrcsapdák felállítása, valamint a jövőbeni repatriáló vagyis a szaporító állomás létrehozásának megalapozása.

 

 

 

Hét táv egyéni indulóknak és családoknak

 

A futóversenyen bárki indulhat, kicsik és nagyok, hobbi és profi futók egyaránt megtalálják a számukra megfelelő hosszúságú és nehézségi fokú távot. Az óvodások és a kisiskolások a háromszázötven méter hosszú Süni és Mosómaci futam, a felső tagozatosok a kétezer méteres Aranysakál futam között válogathatnak. A felnőttek és a terepfutók számára különböző szintemelkedésű négy és tizenegy kilométeres távok, valamint a huszonegy kilométeres félmaraton érhetők el, amelyek a Budai-hegyek hangulatos, emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított útvonalain vezetnek.

 

Az egyéni versenyszámok mellett a családok pedig a Farkasfalka futam örömfutására nevezhetnek.

 

A Fuss, Forest! Jótékonysági Futóversenyre az Erdei Futás hivatalos oldalán lehet nevezni, május 8-áig.

 

Vadmacska nap

 

Május 14-én azoknak is érdemes a parkba látogatni, akik természetközeli kikapcsolódásra vágynak. A vadmacska nap keretein belül az érdeklődők interaktív, játékos programok keretében a kisragadozó rejtőzködő életmódjával ismerkedhetnek meg, valamint értékes tudással gazdagodhatnak a felelős állattartással – különösen a házi macska tartással – kapcsolatban. A látogatók emellett bepillanthatnak a fajmegőrzési program kutatási tevékenységébe, a kameracsapdás felvételek kielemzésébe is.

 

Az Erdei Futás hivatalos honlapja:

https://erdeifutas.hu/

A Fuss, Forest! Jótékonysági Futás Facebook eseménye:

https://www.facebook.com/events/344001011072480/

További információ a Vadmacska Fajmegőrzési Programról:

https://budakeszivadaspark.hu/a-vadmacska-eve-a-budakeszi-vadasparkban/

További részletek a Budakeszi Vadaspark oldalán: