Tanösvények

Madárbarát kert

A látogatók a madáretetés és -itatás, valamint a madárodúk kihelyezésének legfontosabb tudnivalóival ismerkedhetnek meg, a tanösvényt végigjárók olyan hasznos trükköket és módszereket leshetnek el, amiket otthon is könnyedén tudnak alkalmazni. Kihelyezésre került egy látványodú is, ahol, reményeink szerint a beköltöző és ott fészket építő énekesmadár mindennapi életébe is betekintést nyerhetünk majd. A hüllőbarát sziklakertben a talajba fektetett, különféle méretű csövek megfelelő búvóhelyet, egyben létfontosságú telelő járatokat biztosítanak a hüllők számára, ha pedig kellő napfény éri, a szikla felülete ideális napozóhellyé válik a felbukkanó gyíkoknak, siklóknak, egyéb erdei hüllő- és kétéltű fajoknak.  A tanösvény olyan állatok megtelepedését elősegítő eszközöket is bemutat, mint a süngarázs, a darázsgarázs és a lepkekert.

Interaktív tanösvény

Az Interaktív Tanösvényünk érdekes és izgalmas módon kalauzolja körbe a látogatókat a Vadasparkban. Az állatok kifutói mellett található állomások más és más megoldandó feladatokat és kalandokat kínálnak. Négy hangos táblán a közelben lévő, ám a vadonban ritkán hallható állatok hangjait lehet lejátszani. A látogatókat Pele Pali vezeti állomásról állomásra, ahol megleshetik az itatóra járó madárkákat, valódi szarvakat és agancsokat tapinthatnak, az ugrópályán pedig összemérhetik ügyességüket az állatvilág bajnokaival. Az Interaktív Tanösvény igazi családi kikapcsolódás, felejthetetlen kaland kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Kalandpark tanösvény

A Magyar Madártani Egyesület közreműködésével jött létre a Budakeszi Kalandpark Tanösvénye, ahol nem csak aktív élménnyel, hanem hasznos tudással is gazdagodnak a Kalandpark vendégei. A két tanösvény célja a madárbarát eszközök bemutatása, valamint a fatörzsek és lombkoronák élővilágának megismertetése. A kisebbek a Kalandpark B pályáján haladva megismerkedhetnek Pele Pali történetével, a nagyobbak pedig a D pályán tudhatnak meg rengeteg érdekességet a madarak világából, így nem csak ügyességüket próbálhatják ki, de játszva tanulhatnak a hazánkban élő madarakról, és fafajtákról is. A két tanösvény összesen 23 madárfajról és 3 hazánkban élő pelefajról nyújt információkat.

 

Vadászati tanösvény

Ennek a tanösvénynek az elsődleges célja, hogy játszva, interaktív módon mutassa be a vadászati kultúrát, betekintést adjon a vadászati módszerekbe. A már jól ismert Pele Pali a hazai vadgazdálkodás nagy múltra visszatekintő hagyományát és az örökerdő-gazdálkodásban betöltött szerepét mutatja be a látogatóknak. Egymáshoz hálózatszerűen kapcsolódó állomásokon szerezhetünk ismereteket többek között a vadászat történelméről, kulturális és művészeti vonatkozásairól, és a vadászkutyák speciális fajtáiról is, de megtekinthetjük  Magyarország öt nagyvadjának trófeáit is.