Az erdők “arca” ezerféle lehet: kicsi, nagy, kerek, négyszögletű, tisztásokkal lyuggatott, mesebeli, lombhullató, tűlevelű, de egy valami az összesről elmondható: bonyolult és összefüggő életközösséget alkotnak. Lakói sokfélék: a szabad szemmel nem is látható, talajban “lakó” mikroorganizmusoktól kezdve, a földfelszínen élő mohákon, gombákon át, a lágy- és fás szárú növényeken keresztül, a két-, négy-, hat, nyolclábú, vagy épp lábatlan állatokig, mindannyian “együtt élő”, lélegző, lüktető egységként léteznek…

A Vadaspark területén főként cseres-tölgyesekben sétálhatunk. Állományalkotó fa fajai a kocsánytalan tölgy és a cser, de előfordul mezei juhar, vadgyümölcsök, hársakkal vagy mezei szil is. Hazánkban egyébként leggyakrabban ilyen erdő “jön velünk szembe”, elsősorban középhegységeinkben és dombvidékeinken.  A legnagyobb, 18-20 méteres magasságot is elérő fákat még az 1890-es években ültették, míg a kisebb fákat az 1970-es években. Az erdőállomány egészséges összetétele miatt 2015 óta fiatal földlabdás fákkal pótoljuk a vadaspark erdejét.

A hatalmas cseres-tölgyesek “derekánál” található cserje-, és lágyszárúak szintje általában igen gazdag. Leginkább galagonyával, fagyallal, varjútövis bengével, húsos sommal, csíkos kecskerágóval és fekete bodzával találkozhatunk.

Az erdő “földszintjén”, a lágyszárú szintben számos egyszikűt, pl.: különböző sásokat, csenkeszeket, perjéket fedezhetünk fel. A cseres-tölgyesek gyepszőnyege virágban gazdagok, a színes erdőtakaró mesebeli hangulatot kölcsönöz az erdőtársulásoknak: kora tavasztól késő őszig az ibolya, a kankalin, a harangvirág, a tüdőfű, a nadálytő, a szellőrózsa sokféle faját fedezhetjük fel erdei sétáink során.

Gyakran jársz az erdőben, de nem tudod, hogy milyen fák adják az árnyékot? Gyönyörű színes a hegyoldal, de nem tudod, melyik fa levelei színezik a tájat? Esetleg kíváncsi vagy arra, hogy melyik fa virágától illatos az erdő? Töltsd le a Fa Book ingyenes fahatározó applikációt , és máris választ kaphatsz a kérdéseidre!

Letöltöm