Képzelt riport Bellával és Belizárral a hóbaglyokkal

Egy éve élnek a Vadasparkban, feltűnik a Harry Potterben, kiváló a hallása, „vakon” vadászik, a földön fészkel, mi az? Az áprilisi hónap állata, a legészakabbra élő bagolyfaj, a hóbagoly. A Vadasparkban lakó két hóbagollyal, Bellával és Belizárral beszélgettünk.

  • Hogy kerülnek hóbaglyok a Budakeszi Vadasparkba?

Bella: – A Kárpát-medence nem ismeretlen a hóbaglyok számára, hiszen bár mi nem errefelé élünk, de néhány fiatal kóborló egyedünk feltűnt itt az elmúlt évtizedekben.

Belizár: – A mi otthonunk, ahogy mondani szokás, a messzi északon van, a tundraövezetben. Ha természetes körülmények között, az élőhelyünkön akarsz látni minket, akkor bizony nagyon-nagyon sokat és messze kell utaznod, akár az északi sarkkörön túl. Európában Izlandon és Skandináviában találkozhatsz velünk, illetve Oroszország északi részén, ezenkívül Grönlandon, Kanadában és Alaszkában élnek a fajtársaink.

Bella: – A baglyok közül mi élünk a legészakabbra. Nem véletlenül szerepel a latin nevünkben a „skandináv” szó alakja. Bubo Scandiaca – ez a tudományos latin megnevezésünk.

Belizár: – A Vadasparkban pedig Bella egy éve, én közel egy éve élek. Tehát Bella volt itt előbb, ő tavaly április elején érkezett a csehországi Ostravából, én nyáron Krakkóból. És a bemutatkozásunkhoz még csak annyit, hogy Bella 2018. június 15-én kelt ki, én 2018. május 6-án.

  • Különleges, ritka és szép hangzású nevetek van. Elmondjátok a látogatóknak, honnan kaptátok őket?

Bella: – A gondozók adtak nevet nekünk. Az enyémet az alapján választották, hogy kellemes hangzású női név legyen, Belizárt pedig egy bizánci hadvezérről nevezték el.

  • Beszélnétek egy kicsit a fajotokról? Hogy lehet megkülönböztetni a hóbaglyoknál a tojót és a hímet? Milyen a hóbaglyok megjelenése?

Belizár: – Tudod, mit? Csináljuk úgy, hogy én írom le a tojó küllemét, Bella pedig a hímét. Szóval bemutatjuk egymást.

  • Remek! Elkezdenéd?

Belizár: – A hóbaglyoknál a tojók fehér tollazata feketén pettyezett. A fehér tollazat nagy segítség a zsákmányszerzés és a fiókáink felnevelése során, mivel a tundrán, sarkvidéken a hosszan tartó tél alatt jól el tudunk rejtőzni így.

Bella: – A hóbaglyok hímjeiről azt kell tudni, hogy fiatal korukban fehér tollazatukon több a fekete mintázat, de ahogy korosodnak, úgy lesz a tollazatuk egyre fehérebb. Az idősebb hímek teljesen fehérek. Ha megnézed Belizárt, láthatod, hogy rajta még viszonylag sok fekete toll található, mivel csak egyéves múlt.

Belizár: – Azt is tudni kell rólunk, hogy általában 3 kilogrammosra növünk meg, a szárnyfesztávolságunk pedig mintegy 120-150 centiméter. Majdnem akkora, mint az uhué.

  • Azt már mondtátok, hol él a fajotok, de hogyan? A nagy hidegben, északon, mostoha körülmények között mivel táplálkoztok, hogyan vadásztok?

Bella: – Mivel élőhelyünket az év nagy részében hó borítja, zsákmányaink is a hó alatt lapulnak. Ezért elég sajátosan kell vadásznunk, hiszen nem látjuk, csak halljuk őket. És most jön a lényeg. Képesek vagyunk a hallásunk alapján pontosan „bemérni”, megállapítani, hol tartózkodik a hó alatt az állat, amit el akarunk kapni. Tehát ha kifüleljük, hogy hol mocorog a hó alatt mondjuk egy egér, akkor lecsapunk rá. Karmainkkal áttörjük a havat, és elkapjuk a zsákmányt. Úgy is szokták jellemezni a módszerünket, hogy „vakon” vadászunk.

Belizár: – És legfőképpen éjszaka, mint általában bagoly rokonaink, de azért nappal is el-elkapunk egy-egy rágcsálót (egeret, lemminget, mókust), nyulat, kisebb-nagyobb madarat.

Bella: – Hadd szóljak egy-két szót a családi életünkről is. Hűségesek vagyunk egymáshoz, a hóbaglyok ugyanis egy életre választanak párt. Fészkünket a földre rakjuk. Vándormadarak vagyunk, mert télen a szűkös táplálék miatt az északi sarkkörtől délebbre vándorolunk. A természetben általában 10-15 évig él egy hóbagoly, állatkertben 28-30-ig is.

  • Apropó, családi élet: lesznek kis hóbaglyok a Budakeszi Vadasparkban?

Bella: – Az az igazság, hogy jól kijövünk egymással Belizárral. Úgyis mondhatnám, egy párt alkotunk, szóval meglátjuk, mi lesz a jövőben.

  • Hogy telnek a napjaitok a Budakeszi Vadasparkban. Itt azért nincs olyan hideg, mint fenn, északon…

Belizár: – Mi Bellával nyugodt hóbaglyok vagyunk, van időnk pihenni, tollászkodni. A röpdénkben nemcsak éjszaka, hanem nappal is szoktunk szálldosni. Nem zavar minket a látogatók nyüzsgése, ritkán hallatjuk a hangunkat. Nyáron többször fürdőzünk a medencénkben, ennek a látványát szeretik a látogatók. Meg azt mondják, jól mutat, színpompás látványt nyújt a fekete-fehér tollazatunk a zöld kifutónkban. Itt a Vadasparkban takarmányegeret, naposcsibét fogyasztunk, ez megfelel a természetes étrendünknek.

  • Ha már szóba kerültek a látogatók: úgy tudom, kedvelnek titeket, mert…

Bella: – Tudom, mit akarsz mondani! Népszerűek vagyunk a Vadaspark látogatói körében, a Harry Potter-filmeknek köszönhetően. Ugyanis a Harry Potternek van egy hóbagoly szereplője, Hedvig.

Belizár: – Viszont azt tudtad, hogy a történetben Hedvig tojó, de ha jól megnézed a mintázatát, láthatod, hogy egy hím hóbagoly játszotta.

  • Amikor a hónap állatával készítünk interjút, a végén mindig megkérdezzük, mit üzennek a Vadaspark látogatóinak. Ti mit mondanátok?

Bella: – Mivel egyelőre nem találkozhatunk, ezért a Facebookon és az Instagramon követhetik nyomon, éppen mi történik velünk. A Facebookon nemrég szerepeltünk egy játékban, és ott, meg az Instán is láthatnak rólunk jó fotókat. De biztosak vagyunk abban, hogy a látogatók alig várják, hogy újra találkozhassanak velünk, Bellával és Belizárral, és amint lesz erre lehetőség, akkor már szinte mondják: repülök!