ÚJ LÁTVÁNYOSSÁGOK A BUDAKESZI VADASPARKBAN: FOGADÓÉPÜLET, RÖPDÉK ÉS MÉHECSKÉS JÁTSZÓTÉR

Budapest környékének egyik legkedveltebb ökoturisztikai célpontja az évente közel kétszázezer látogatót fogadó Budakeszi Vadaspark, amely most újabb izgalmas látnivalókkal bővült. Csaknem kétszáz négyzetméternyi új röpdét alakítottak ki a madaraknak, továbbá nyolcvan főt befogadni képes fedett foglalkoztató teret, valamint a méhek világát megelevenítő játszóteret és tanösvényt építettek. A ma átadott beruházást a Vadaspark alapítója, a Pilisi Parkerdő Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetséggel közösen pályázva, a Széchenyi Terv keretében valósította meg. „Az állami erdőgazdaságok a kormányzat kiemelt partnerei az ökoturisztikai fejlesztések területén” – mondta az átadón Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár.

A Pilisi Parkerdő által alapított Budakeszi Vadaspark a főváros környéki erdők kapujaként több mint negyven éve mutatja be a látogatóknak a Kárpát-medence állat- és növényvilágát. Az évek során igazi családi interaktív-ismeretterjesztő centrummá fejlődött – nemcsak látványosságait, de programjait tekintve is. A mai napon átadott fejlesztések egyrészt modern, élhető és állatbarát környezetet teremtenek a Vadaspark lakóinak, miközben újabb lehetőséget nyújtanak a minket körülvevő természet felfedezésére és megismerésére” – mondta a fejlesztések átadásán Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

Az újdonságok között a leglátványosabb elem az a nyolc darab röpde és kifutó, amelyek összesen közel 200 négyzetméternyi, legmagasabb pontjain hatméteres belmagasságú otthont adnak a legkülönbözőbb erdei madaraknak. Hóbaglyok, macskabaglyok, szarkák, csókák, dolmányos varjak, vörös vércsék, fülesbaglyok – ezek mind-mind megfigyelhetők az új röpdékben.

Az új kifutó lehetőséget ad a „Vadmacska fajmegőrzési program” keretében a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen megmentett vadmacska-kölyök tartós elhelyezésére, így hozzájárul a fokozottan védett faj jobb megismeréséhez és megismertetéséhez.

Az állatok mellett az emberek kényelméről is gondoskodtak a beruházás során. A bejárat mellett több mint 80 főt befogadni képes foglalkoztató tér épült, amely egyrészt fedett pihenő- és étkezőterületként szolgál, másrészt környezeti nevelési programok minőségi helyszíne lesz.

A fejlesztések egy része a közönség számára láthatatlan, de nagyon fontos ahhoz, hogy a Vadaspark elláthassa a feladatát: 200 méteres úthálózat épült ki, a hozzá tartozó közmű- és elektromos vezetékekkel, amely közel 15.000 négyzetméterrel bővíti a látogatható területet.

Igazi különlegesség az a tematikus játszótér és tanösvény, amely a beporzó rovarok fontosságát emeli ki, hangsúlyozva a méhek, darazsak és társaik fontosságát az erdei életközösségben. A nyolc elemből álló játszótéren méhecske mászóka és kaptárbújócska is található, míg a tanösvényen az öt állomás között egy darázsgarázzsal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A fejlesztések forrása egy, a projektgazda Magyar Természetjáró Szövetség és a Vadasparkot fenntartó Pilisi Parkerdő Zrt. konzorciumi együttműködésével megvalósult pályázat. A „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” (VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007.) projekt Vadasparkot érintő része közel 120 millió forint értékű.

A magyar kormány 2010 után korábban nem látott nagyságrendű turisztikai fejlesztési programot indított a magyar erdőkben. Megnyitottuk, mindenki számára bejárhatóvá tettük az egymillió hektárnyi állami erdőterületet. Évente 40-50 millió látogatót fogadó infrastruktúrát fejlesztettünk. Erdei szállások, kilátók, ökoturisztikai központok, erdei iskolák épültek és újultak meg országszerte, köztük több szervezet együttműködésének eredményeként a Budakeszi Vadaspark infrastruktúrája” – mondta el az átadón Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára. Köszöntőjében hangsúlyosan megemlítette az állami erdőgazdaságokat, amelyek ebben a munkában a minisztérium legfontosabb partnerei.

A Parkerdő az elmúlt években közel negyven komoly fejlesztéssel újította meg Budapest és Budapest környékének erdei közjóléti-turisztikai infrastruktúráját. Szinte valamennyi projektet a mostanihoz hasonló együttműködésekkel, állami és uniós források bevonásával sikerült megvalósítani” – tette hozzá Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. „A Budakeszi Vadasparkot mi, erdészek hoztuk létre, s mi erdészek működtetjük ma is. A Vadaspark fejlődése meggyőződésem szerint jól mutatja, hogy egy ilyen tradicionális szakma mennyire rugalmas lehet, és mennyire képes lépést tartani a kor változó kihívásaival.”

„A természetjárás új reneszánszát éli Magyarországon. Az ezt támogató infrastruktúra létrehozásához találtunk megbízható partnerekre az állami erdőgazdaságokban. Országszerte mintegy 200 helyszínen 300 fejlesztést hajtottunk végre közösen az elmúlt időszakban. Ebből itt, a Pilisi Parkerdőnél mintegy 127 helyszín újult meg, köztük a Budakeszi Vadaspark infrastruktúrája” – ismertette Tassy Márk, a projektgazda Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója.

A fejlesztések a Széchenyi Terv 2020 keretében valósultak meg, Magyarország kormánya és az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának támogatásával.