Megnyitotta kapuit az új parasztudvar

Az őshonos háztáji állatok bemutatására alkalmas, a XXI. század elvárásainak megfelelő parasztudvarral, ezen belül nagyterületű kecskesimogatóval és „nyúlvárossal” bővült az idén 40 éves Budakeszi Vadaspark. A park látogatói mostantól új, látványos bemutatótérben ismerkedhetnek meg a korábban is népszerű háztáji állatokkal, valamint eddig nem látott fajokkal is. A fejlesztés a Budakeszi Vadaspark és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös beruházásaként valósult meg, és az új parasztudvart május 24‑én vehette birtokba a nagyközönség.

Az ide év jelentős mind két szervezet életében, a Pilisi Parkerdő Zrt. fennállásának 50., míg a Budakeszi Vadaspark 40. évfordulóját ünnepli. A “születésnapi” programsorozathoz kapcsolódva, az OPAL Zrt.-vel karöltve sikerült a Vadaspark új, 3200 négyzetméteres, 6 állatfaj, több, mint 90 képviselőjét felvonultató bemutatóterét létrehozni. A beruházás során nem csak új kifutók épültek, hanem infrastrukturális fejlesztések is történtek, annak érdekében, hogy a kor követelményeinek megfelelő körülmények között találkozhasson állat és ember.

Az új parasztudvarban a kicsik és nagyok nem csak megismerkedhetnek az őshonos háztáji állatokkal, hanem valóban testközelbe kerülhetnek egyes képviselőikkel, mint a parlagi kecskékkel a kecskesimogatóban. A környezeti nevelés hagyománya a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél az 1969-es alapításig nyúlik vissza, amikor Dr. Madas László, a Parkerdőgazdaság első igazgatója felismerte, hogy a természettől elszakadt nagyvárosi embernek nemcsak erdei kikapcsolódásra, de útmutatásra, tudásszerzési lehetőségre is szüksége van, amiben a legfontosabb a jövő generáció, a gyermekek részvétele. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark közös célja, hogy a beruházásnak köszönhetően a látogatók – elsősorban a gyermekek – testközelből, tapasztalati úton, a játszva tanulás módszerével ismerhessék meg Magyarország háztáji élővilágát.

A jelenlegi, a vadaspark területén kívül található parasztudvar gazdasági udvarrá alakul át. A parasztudvar költözése fokozatosan történik: az új helyeket először a nagyobb állatok vették birtokba, és bizonyos „közönségkedvencekkel”, mint például a nyulakkal, tyúkokkal és mangalicákkal a látogatók továbbra is a régi, megszokott helyükön találkozhatnak.