Megnyitotta kapuit az új parasztudvar

Az őshonos háztáji állatok bemutatására alkalmas, a XXI. század elvárásainak megfelelő parasztudvarral, ezen belül nagyterületű kecskesimogatóval és „nyúlvárossal” bővül az idén 40 éves Budakeszi Vadaspark. A park látogatói mostantól új, látványos bemutatótérben ismerkedhetnek meg a korábban is népszerű háztáji állatokkal, valamint eddig nem látott fajokkal is. A fejlesztés a Budakeszi Vadaspark és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös beruházásaként valósult meg, és az új parasztudvart május 24‑én adják át a nagyközönségnek.

Az idén 40 éves Budakeszi Vadaspark és a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Pilisi Parkerdő Zrt. közös beruházásaként, az Opál Zrt. támogatásával 2019. május 24-én ünnepélyes keretek között adták át a Budakeszi Vadasparkban az új, a Kárpát‑medencében őshonos háziállatok bemutatására alkalmas területet, közismertebb nevén a „parasztudvart”.

A parasztudvarban a látogatók az eddiginél jóval nagyobb, több mint 3200 négyzetméteres területen, és modern, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő kifutókban találkozhatnak az őshonos háziállatokkal, (kecskékkel, nyulakkal, rackajuhokkal, szamárral, magyar tarka tehenekkel), de az állatállomány ezen kívül új fajokkal, például kendermagos magyar-, valamint fehér erdélyi kopasznyakú tyúkkal és magyar lúddal is bővül majd. A parasztudvar részeként kialakítottak egy nagyterületű kecskesimogatót, valamint egy úgynevezett „nyúlvárost” is, ahol a vadasparkba érkező gyermekek és felnőttek főként a magyar óriásnyulakkal ismerkedhetnek majd meg.

A mintegy 34 millió forint összköltségvetésű projekt tervei 2018 végére váltak véglegessé, a kivitelezés pedig 2019 februárjában indulhatott el. A beruházás elsősorban az alapvető infrastrukturális fejlesztésekre irányult, így ennek keretében felújították a vadasparkba vezető szervizutat, gondoskodtak a parasztudvar áram- és vízellátásáról, renováltak egy istállóépületet, átadtak egy nagyterületű kecskesimogatót, valamint a projekt keretében három új épület és egy 500 méteres új kerítésrendszer is épült.

Fontos szempont volt, hogy az új bemutatóterület jellegében illeszkedjen a vadaspark meglévő épületeinek stílusához, a felújítás során ugyanakkor törekedtek a legkorszerűbb technológia használatára, és a karámokba megfelelő áram- és vízellátás mellett fűtött önitató is került.

A jelenlegi, a vadaspark területén kívül található parasztudvar gazdasági udvarrá alakul át. A parasztudvar költözése fokozatosan történik: az új helyeket először a nagyobb állatok veszik birtokba, és bizonyos „közönségkedvenceket”, mint például a nyulakat, tyúkokat és mangalicákat a látogatók egy ideig még a régi, megszokott helyükön találják majd.

A környezeti nevelés hagyománya a Pilisi Parkerdő Zrt.-nél az 1969-es alapításig nyúlik vissza, amikor Dr. Madas László, a Parkerdőgazdaság első igazgatója felismerte, hogy a természettől elszakadt nagyvárosi embernek nemcsak erdei kikapcsolódásra, de útmutatásra, tudásszerzési lehetőségre is szüksége van, amiben a legfontosabb a jövő generáció, a gyermekek részvétele. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark közös célja, hogy a beruházásnak köszönhetően a látogatók – elsősorban a gyermekek – testközelből, tapasztalati úton, a játszva tanulás módszerével ismerhessék meg Magyarország háztáji élővilágát.

A fejlesztést Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Balázs Beáta, az OPAL ZRT. műszaki igazgatója, Reinitz Gábor vezérigazgató és Szabó Péter, a vadaspark ügyvezető igazgatója adta át a közönségnek.