Gímborjak születtek a Budakeszi Vadasparkban

Két szuperédes, pettyes kis gímszarvasborjú látott napvilágot a Budakeszi Vadasparkban néhány nappal ezelőtt. A születésük után kicsit még ügyetlenkedő gímcsemeték hamar lábra kaptak, és most már mindenhova követik az anyjukat. Bár gímszarvasborjakkal nemcsak a vadasparkban, hanem hazai erdeinkben is találkozhatunk, ne feledjük, hogy a természetben talált gímborjak nem árvák, ezért még véletlenül se akarjuk megsimogatni, ölbe venni vagy „megmenteni” őket!

Folytatódik a bébibumm a Budakeszi Vadasparkban: mufloncsemeték és kecskegidák, valamint a szupercuki vadmalacok után az elmúlt napokban két édes, pettyes gímszarvasborjú is született.

A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatfajok bemutatására szakosodott Budakeszi Vadasparkban az 1979-es nyitás óta élnek gímszarvasok. A gímszarvas a hazai erdők királya: nemcsak a gímbikák kifejlett agancsa nyújt páratlan látványt, de a hazai erdők, mezők közelében gyakran gyönyörködhetünk a gímszarvasok együtt vonuló csapatában, a rudliban is.

A gímborjak fogantatása a szeptemberi szarvasbőgés és szarvasnász idején történik, és a gímszarvasok május végén, június elején jönnek világra. A gímszarvasborjak pettyesen születnek, ez a mintázat ugyanis segíti, hogy a kicsinyek az erdő aljnövényzetében elrejtőzhessenek.

A kis gímborjakat egyébként anyjuk is erősen védelmezi. A közeledő veszélyt (pl. kutyát, embert vagy ragadozót) észlelő tehén gyakran elfekteti az utódját, és ilyenkor a kis gímszarvas teljesen mozdulatlanná válik, még a testnyílásait is elfedi. A turistautakról letért kirándulók sokszor éppen így találnak rájuk, és gyakran tévesen árvának hiszik a borjakat – holott az anyjuk éppen a túrázók elől próbálja elrejteni őket.

Ha tehát nyár elején az erdőben pettyes borjakra vagy gidákra bukkanunk, akkor ne akarjuk megérinteni, megsimogatni és hazavinni őket, az anyaállatok ugyanis az emberi szagot veszélyforrásként fogják fel, és később magukra hagyják ezeket az „összesimogatott” kicsinyeket. Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy az kirándulás közben talált gidák és borjak „megmentése”, valamint az erdőből való elhozásuk a vadászati törvény értelmében bűncselekménynek számít.

Szeretnél többet megtudni a gímszarvasról és a Budakeszi Vadasparkban élő többi őshonos állatfajról? Ha igen, nézd meg a a Youtube-csatornánkon látható videóinkat:

https://www.youtube.com/user/BudakesziVadaspark/videos