Madáretetők madarai testközelből – Dec. 10.

Ti is szeretitek nézni, ahogy nyüzsög a téli madáretetőkön a kis tollas népség? Szoktatok ti is a hideg hónapokban segíteni a madaraknak? Néha még el is gondolkoztatok rajta, hogy milyen jó is lenne őket testközelből megnézni és nem mindig csak egy pillanatra megcsodálni őket? Erre most itt a lehetőség, hiszen számos más érdekes program mellett, madárgyűrőző szakértő látogat el hozzánk december 10-én és amellett, hogy test közelből megmutatja Nektek az etetők madarait, de rengeteg érdekességet is mesél a madarakról, gyűrűzésről és a téli madárvédelemről.

A madárgyűrűzés már több, mint 100 éve egy nagyon jól bevált kutatási módszer. Ennek segítségével nagyon sok fontos adatot sikerült megtudniuk az ornitológusoknak és más kutatóknak a madarak vonulásáról, életmódjáról és még máig is derül ki sok, eddig fel nem derített tény.
Legtöbb esetben a madárgyűrűzés kutatóállomásokon történik, a kíváncsi szemek elől elzártan, azonban vannak ritka alkalmak, amikor a gyűrűzést egy kis bemutatóval és szórakoztató oktatással kötik egybe, így bárki, aki érdeklődik a természet és a madarak iránt testközelből tanulhat a kis tollas barátainkról.
Ilyenkor, a téli időszakban a madáretető körül gyűlik össze a legtöbb madár és itt tudjuk az érdeklődőknek megmutatni, hogy milyen fajok fordulhatnak meg akár otthon, a mi etetőinken is, ha kirakunk egy madáretetőt.

A gyűrűzés során létszámtól és madártól függően is lehetőség nyílhat a kutatás elvégzése után a madarak elengedésére korlátozottan. A madarak épségét és mihamarabbi visszaengedésüket a természetbe tartjuk szem előtt, a közönség általi madárelengedés ettől fog függeni ezért megértésüket kérjük.

Az időjárás befolyásoló tényező lehet a gyűrűzés során, azonban ha nem egész napos eső várható, akkor a program meg lesz tartva 😉

A gyűrűzés mellett további érdekes programokkal várunk Benneteket.

Itt lesz a Picinke játszóház is, aki szuper állatos, madaras játékokkal készül Nektek, kicsiknek és nagyoknak. Vannak köztük egészen kicsiknek készült játékok is, de olyanok is, amik a felnőttek agyát is megmozgatják. Mindegyik játék interaktív, szórakoztató és miközben játszik az ember észre sem veszi, hogy mennyi mindent tanul meg közben a madarakról.
A Picinke játszóháznál található kolleganőnk pedig szívesen válaszol madarakkal kapcsolatos kérdéseitekre is.

Mindemellett madaras pultunknál pedig megismerkedhettek Magyarország madaraival, rengeteg izgalmas infóval lehettek gazdagabbak. Megnézhettek különböző madártollakat, megtapinthatjátok, hogy mi a különbség egy bagoly és egy sas tolla között, megnézhetitek miért különleges a macskabagoly tojása és sok más érdekességgel is várunk.

Meglepetés vendégként pedig találkozhattok a madáretetők kakukktojás látogatójával, aki kevésbé tollas és kevésbé röpképes. Vajon kitaláljátok ki az? 😉

Részletes program:

9:00 – 13:00 Madárgyűrűzés (szaletli)
10:00 – 13:00 Picinke játszóház (szaletli)
10:00 – 13:00 Madarak világa pult (szaletli)
10:00 – 13:00 Meglepetés vendég: A madáretetők kakukktojása (szaletli)

 

A programváltozás jogát fenntartjuk.