Fuss Forest, Futóverseny a vadmacskákért – Május 20.

Május 20-án, szombaton „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal együttműködésben. A jótékonysági futáson gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók is indulhatnak. A nevezési díjakból befolyó teljes összeget hazánk veszélyeztetett kisragadozója, a vadmacska védelmében indított Vadmacska Fajmegőrzési Program kutatási tevékenységére fordítják. A vadmacska családi nap keretében pedig a látogatók ismeretterjesztő és interaktív programokon vehetnek részt.

Minden induló a nevezésével hozzájárul a Vadmacska viselkedésének, élőhelyének feltérképezéséhez, vizsgálatához, így válva a fajmentő program részeseivé. A verseny folyamán 8 távon mérettethetik meg magukat kicsik és nagyok, családok és egyéni versenyzők. A kisebbek a süni, illetve a mosómaci futamon (350 m) tehetik próbára magukat, lehetőségük nyílik szülőknek és gyermekeiknek együtt is futni a Farkasfalka futam során.

Az edzettebb futók számára a Budakeszi Vadaspark körüli erdőkben 4 km-es, 12 km-es, illetve 21 km-es távok kerültek kijelölésre. A Tűzróka, a Vadmacska és a Hiúz félmaraton során több frisítőponttal várják a szervezők a versenyzőket, hogy megpihenjenek, feltöltekezzenek a hátralévő kilométerek megtételele előtt.
Idén pedig egy új távval is készülünk, a Vadváltó futammal.

A “Fuss, Forest” jótékonysági futóversenyen résztvevők nevezése belépést biztosít a Vadasparkba, ahol a látványetetések mellett, egy különleges Vadmacska foglalkoztató várja, a hazai erdők különleges lakói iránt éreklődőket. A látogatók és a versenyzők megismerkedhetnek Szilveszterrel, és Félix-szel a park kandurjaival és fajtársaival, a rájuk leselkedő veszéllyekkel, és a fajmentő program lényegével.

 

 

A Fuss, Forest! Jótékonysági Futóversenyre az Erdei Futás hivatalos oldalán lehet nevezni ITT

 

 

Vadmacska nap

 

Május 20-án azoknak is érdemes a parkba látogatni, akik természetközeli kikapcsolódásra vágynak. A vadmacska nap keretein belül az érdeklődők interaktív, játékos programok keretében a kisragadozó rejtőzködő életmódjával ismerkedhetnek meg, valamint értékes tudással gazdagodhatnak a felelős állattartással – különösen a házi macska tartással – kapcsolatban. A látogatók emellett bepillanthatnak a fajmegőrzési program kutatási tevékenységébe, a kameracsapdás felvételek kielemzésébe is.

Rengeteg színes programmal várunk minden sportolni és kikapcsolódni vágyót az erdő kapujába. A színpadon 11:00-kor és 13:00-kor Felelős Állattartás előadással várunk minden érdeklődőt, aki többet szeretne megtudni különböző otthon tartható mindennapi, vagy éppen ritkább házikedvenceink tartásáról, gondozásáról.

A Felelős Állattartás előadások között pedig az Állati Jó Bemutató vár benneteket a színpadon 12:00-kor és 14:00-kor.

A Kalandpark melletti nyiladéknál 14:30-kor a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány bemutatóját nézhetitek meg, ahol szemtanúi lehettek annak, hogyan is dolgozik az a keresőkutya, aki a Vadmacska Fajmegőrzésben segít nekünk rálelni a vadmacska nyomaira.

Mindezek mellett a szaletliben rengeteg színes, interaktív programmal várunk. Többek között a Cirmos cica baj! pultnál a vadaspark kollégái ismertetik a Vadmacska Projekt legfontosabb részleteit. Míg a nagyok a vadaspark kollégáival beszélgetve megtudhatnak mindent arról, hogy hogyan is zajlik a program és akár hogyan tudnak Ők segíteni, addig a kicsik játszva tanulhatnak a tematikus, ismeretterjesztő vadmacskás játékainkkal.

A Pilisi Parkerdő kollégái az örökerdőt ismertető terepasztallal látogatnak ki, ahol mindenki játékosan megtanulhatja, hogy mit jelent az örökerdő és mi az erdész munkája.

Mit csinál egy természetvédelmi őr? A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai örömmel mesélnek mindenkinek róla és a Vadmacska Programban betöltött fontos szerepükről is. Megtudhattok sok érdekességet a kameracsapdákról, beleshettek a természet titkaiba egy-két kameracsapdás felvétel keretein belül, emellett pedig interaktív játékokkal is játszhattok.

A Magyar Agrár és Természetvédelmi Egyetem mesél a vadgazdálkodás szerepéről, majd pedig izgalmas hangfelismerő játékra is invitálnak minden érdeklődőt.

Az ELTE kutatói a házi macskák viselkedéséről mesélnek rengeteg érdekességet. Ha nektek is van cicátok és nem tudjátok, hogy miért harap, karmol, mikor az előző pillanatban még aranyosan bújt? Ha szeretnétek mindent megtudni a cicáitokról, akkor itt a lehetőség, hogy viselkedés kutatókat kérdezhettek meg róla.

A Do As I csapata abban segít Nektek, hogy hogyan tudtok tréningezni a házi macskáitokkal, hogy tudtok nekik mindenféle trükköt megtanítani, hogyan tudjátok még kellemesebbé tenni az életüket.

A Magyar  Macskavédő Alapítvány segít minden érdeklődőnek, hogy hogyan tudunk felelős macskatartók lenni és mesélnek a TNR programról is, hogy mit is jelent pontosan, miért jó ez, hogyan működik.

 

Részletes Vadmacska Napi program:

10:00 – Mosómedve tréning

11:00 – Felelős Állattartás

12:00 Állati Jó Bemutató

13:00 – Aranysakál tréning

13:00 – Felelős Állattartás

14:00 – Állati Jó Bemutató

15:00 – Kisragadozók etetése

 

10:00 – 16:00 Cirmos cica baj! – Vadmacska projekt ismertető; ismerd meg a vadmacskát tematikus, szórakoztató játékok segítségével

10:00 – 16:00  Pilisi Parkerdő –  örökerdős terepasztal interaktív játék, ismerd meg az erdész munkáját

10:00 – 16:00  Duna-Ipoly Nemzeti Park – ismerd meg a természetvédelmi őr munkáját, vadmacska kirakó, tudj meg mindent a kameracsapdákról

10:00 – 16:00 Magyar Agrár és Természetvédelmi Egyetem – Mi a vadgazdálkodás szerepe? Interaktív, hangfelismerő játékok

10:00 – 16:00 ELTE – Tudj meg mindent a házi macskák viselkedéséről!

10:00 – 16:00 Do As I – Hogyan tudsz tréningezni a saját házi macskáddal? Titkok, tippek, trükkök

10:00 – 16:00 Magyar Macskavédő Alapítvány – Mindent a felelős házi macska tartásról; Mi az a TNR program?

 

 

Az Erdei Futás hivatalos honlapja:

https://erdeifutas.hu/

A Fuss, Forest! Jótékonysági Futás Facebook eseménye:

https://www.facebook.com/events/344001011072480/

További információ a Vadmacska Fajmegőrzési Programról:

https://budakeszivadaspark.hu/a-vadmacska-eve-a-budakeszi-vadasparkban/