Nyári bébibumm

A Kárpát-medencében őshonos és betelepített vadfajokat bemutató Budakeszi Vadasparkban a gímszarvas borjak után, újabb pettyes újszülöttek látták meg a napvilágot. Két kis dám borjúval és egy szikaszarvas borjúval gazdagodott a Vadaspark állatgyűjteménye.

A legújabb jövevények a gímszarvasokkal ellentétben felnőtt korukban is megtartják majd pettyegetett mintázatukat. A színes dám kifutóban, a dámborjak közül az egyik újszülött igazán különleges, mert az apja a Vadaspark híres, tavaly elhunyt fehér dámbikája „Szőke” volt, míg az anyja egy fekete dámtehén. A tehén féltő gonddal vigyázza minden léptét, az egyébként „hagyományos” szőrzetű, vörösesbarnás és fehéren pettyegetett borjúnak. A gondozók sem tudhatták, hogy a fehér és a fekete dámok nászából milyen színváltozat fog születni, ugyanis a különleges szőrzetűeknek születhetnek „sima” színezetű utódai, ahogy a jól ismert vöröses, fehéren pettyezet szülők életet adhatnak fehér, vagy fekete borjaknak. Így nem kis várakozás előzte meg érkezését.

A dámkifutón egy másik „hagyományos” színezetű borjú is meglátta a napvilágot. Mind két borjú 1-2 órán belül felállt és követte az anyját, a tehenek és az éppen barkás agancsukat növesztő bikák egyaránt vigyázzák kicsinyeik minden léptét, nem könnyű őket megfigyelni, vagy lencsevégre kapni. A gondoskodásnak köszönhetően szépen gyarapodnak.

A harmadik pettyes jövevény a szikaszarvasok kifutójára érkezett. A ritka, hazánkba betelepített vadfajjal, a kirándulók a szabad természetben nem találkozhatnak. Nagyobb létszámban csak a Fehérvárcsurgói vadaskertben élnek. A Vadaspark szarvasai is innen származnak és a Dibowsky alfajhoz tartoznak, amely első egyedei 1975-ben érkeztek Magyarországra. Budakeszin két éve találkozhatnak velük a látogatók, a szikaszarvasok jól viselik hazánk klímáját, a Vadasparkban pedig különösen jól érzik magukat, ezt bizonyítja, hogy minden évben megajándékozzák a gondozóikat és a park közönségét egy életerős borjúval.