Nyári költözés

A Budakeszi Vadaspark látogatói, a bejárat melletti röpdében, most nem a megszokott lakókkal találkozhatnak. A két impozáns Pusztai Sas elköltözött a parkból és Nyíregyházán leltek új otthonra. A lakhelyük nem soká marad üresen, egy kis felújítás, zöldítést követően egy újabb madár veheti majd birtokba.

A Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatfajokat bemutató Budakeszi Vadasparkban, több mint 14 éven át volt látható a most átköltöző két Pusztai Sas. Éles hangjukkal, impozáns méreteikkel a park látogatóinak figyelmét könnyen magukra tudták vonni. Nyíregyházán, az eddiginél nagyobb méretű bemutatótérben mutathatják meg magukat a nagyközönségnek.

A nevében is szereplő sík, fátlan puszták lakója, Kelet Európa és Ázsia sztyepvidékein költ. A közel 4 kilogramm testsúlyú és megközelítőleg 2 méter szárnyfesztávolságú madaraknál, a nőstények, a tojók a nagyobbak, a dominánsabbak. Ahogy öregszenek a tollazatuk egyre egyöntetűbb, barnás színezetűvé válik és ahogy a Budakeszi Vadaspark két „nagy öregének”, a tarkójukon megjelenik egy sárgás folt.

Hazánkban ritka vendégek, tavaszi és őszi átvonulókat, illetve nyári kóborlókat figyeltek csak meg az Alföldön, illetve a Hortobágyon. 2003-ban sikerült meggyógyítani egy mérgezetten talált egyedet. A telet Közép- és Kelet-Afrikában töltik.

A Pusztai Sasokról további érdekességeket tudhattok meg, a Budakeszi Vadaspark Youtube csatornáján, az alábbi linkre kattintva.