Hogyan legyél felelős macskatartó?

A macskák dorombolásukkal és bújós természetükkel szinte mindenkit az ujjuk köré csavarnak, ám tartásuk olykor feladhatja a leckét. Ha egy állatot befogadunk, magunkhoz veszünk, akkor felelősséggel tartozunk érte. Mind fizikai, mind szellemi egészségére figyelnünk kell, alaposan meg kell ismernünk igényeit, hogy a lehető legjobban tudjunk gondoskodni róla. 

 

“Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” – írja Antoine de Saint-Exupéry francia író, A kis herceg című regényében.

 

A felelős állattartás témaköre a Budakeszi Vadasparkban mindig is kiemelt fontosságú volt: a hasznos információkkal nem csak a közösségi oldalainkon, de a vadaspark Állati felelősség című előadásain is gazdagodhatnak azok, akik háziállat vásárláson vagy örökbefogadáson gondolkodnak.

 

A Vadmacska Fajmegőrzési Program elindításával pedig a házi macska tartására is kiemelt figyelmet fordítunk. A 2021 tavaszán elindított tudományos kutatási program célja a hazánkban veszélyeztetett besorolású tisztavérű európai vadmacska fajmegőrzése, amely nem lehet eredményes a felelős macskatartási “szabályok” betartása nélkül. Ugyanis a vadmacska és a házi macska szerelméből világra jövő hibrid egyedek felhigítják a genetikailag tisztavérű vadmacska-állományt, ezért utóbbi fajt a kihalás fenyegeti.

A vadmacskák ügyéért azzal tehetsz a legtöbbet, ha megismered és betartod a felelős macskatartás szabályait. 

Írásunk a házi macska befogadásától a tartásáig végigvezet a legfontosabb tudnivalókon.

 

 

Megfelelő az életmódod?

 

 

Bármilyen állat tartása előtt fontos mérlegelned néhány alapvető kérdést. A felelős és tudatos állattartás ott kezdődik, hogy felismered, ha mégsem állsz készen egy szőrös vagy tollas baráttal megosztani az életed. Ekkor se búsulj, számos menhely fogad önkénteseket, ahol segítő kezet nyújthatsz a bent lakó állatok körül.

 

 

 

 

Kérdések, amelyeket érdemes mérlegelni:

 

 • Biztosítani tudod a rendszeres etetést, takarítást, az állattal való fizikális és mentális foglalkozást?
 • Készen állsz kifizetni az állat felszereléseit és esetleges állatorvosi költségeit
 • Az életstílusod és az élettered megfelelő az adott állat számára? 
 • Lesz lehetősége elvonulni, nyugalomban pihenni, de emellett felfedezheti a környezetét és változatosan mozoghat? 
 • Felkészültél rá, hogy a következő 10-15 évben gondját viseld az általad választott kis kedvencnek? 
 • Meg tudod oldani, hogy nyaralás, betegség stb. idején legyen, aki segít és vigyáz az állatodra? 
 • Mit fogsz tenni, ha valaki a családban allergiás a macskaszőrre? 
 • Össze tudod ismertetni a már meglévő állatokkal (pl. másik macska, kutya, rágcsálók, madarak) az otthonodba érkező új jövevényt? 

 

Az állatjólét alapjai 

 

Ahhoz, hogy jobban megértsd, mire van szüksége az állatnak és Neked, fontos tisztában lenni az állatjólét 5 alapelvével. Rogert Brambell 1965-ben sorolta fel először a haszonállatok állatjólétének öt alapelvét (five freedom), amelyek a következők:

 1. az állat nem éhezhet, nem szomjazhat;
 2. számára nem okozhat kényelmetlenséget az élőhelye;
 3. nem érheti fájdalom, sérülés, meg kell előzni a betegségek kialakulását;
 4. legyen lehetősége a fajára jellemző természetes viselkedésre;
 5. ne érje félelmet és stresszt kiváltó inger

Az idő előrehaladtával a felelős állattartás az élet számos más területével és újabb feladatköreivel is kibővült, amelyek mellett szintén nem hunyhatunk szemet. 

 

Honnan válassz négylábú családtagot? 

Vásárolhatsz fajtatiszta kölyköt tenyésztőtől (természetes a törzskönyv és az oltások megléte), de örökbe is fogadhatsz egy fiatal vagyfelnőtt állatot macskamenhelyről (általában ivartalanítási kötelezettséggel, szerződéssel adják az állatot). 

 

Fontos, hogy mindig tájékozódj, az adott fajta jellegéről, temperamentumáról, mozgásigényéről és egyéb igényeiről (pl. a hosszú szőrű macskáknál néha extra odafigyelés szükséges). Fontos, hogy felismerd és elkerüld a szaporítókat, akik az állatokat kizsákmányolva szaporítanak újabb és újabb almokat, nem törődve a macskák genetikájával, külső- és belső tulajdonságaival és egészségügyi állapotukkal.

 

Tartásmódok

 

 

Az első és legfontosabb szabály, hogy tartsd a macskádat biztonságban! A legjobb helye a lakásban, vagy kerten belül van, így megakadályozhatod, hogy magára vagy a környezetére veszélyt jelentsen. A kóborló macskát elütheti az autó vagy elkaphatja egy kutya, továbbá komoly veszélyt jelent a hazai védett madarakra és hüllőkre, valamint a vadmacskákkal is könnyen összeszűri a levet, így keverék utódokat hozhatnak létre. 

 

 

A házi macska lazább kötelékben él az emberrel, mint a kutya, könnyen visszavadul és önállóan is boldogul a természetben. Sokszor csupán szórakozásból öl, nem csak akkor, ha éhes. Azonban felelős gazdák módjára ezek a problémák teljes mértékben megszüntethetők.

 

 

 


Hogy ne kóboroljon el a macskád, manapság rengeteg megoldás áll rendelkezésre.

 1. Kizárólag lakásban tartás. Ha szeretnéd, hogy friss levegőre menjen a macskád, akkor vidd el hámban pórázon sétálni, ahogy a kutyákat szokás. 
 2. Macska-biztos kerítés létesítése: Több lehetőség is adott, például magas, sima felület, tetején a kert irányába ívelt kiugrásgátló szerkezet felszerelése, a kerítés tetején elhelyezett görgők, amin nem tud megkapaszkodni vagy villanypásztor alkalmazása.  
 3. Elkerített kifutó/volier, terasz: egy minden oldalról zárt terület, ahol a macska biztonságosan közlekedhet anélkül, hogy elveszítenénk. 

 

Etetés, itatás

 

A macskák nem csak időben, hanem térben is szeretik felosztani az életüket és ragaszkodnak bizonyos rituálékhoz. Így célszerű egy mindenki számára kényelmes időpontot választani az etetéshez, hogy ne a házi kedvencünk ébresszen minket hajnalok-hajnalán. Az itató és etető tálakat érdemes egy nyugodt, könnyen takarítható helyre rakni. 

 

 

 

Természetesen mindig biztosíts friss vizet és jó minőségű, magas tápértékű száraz vagy nedves tápot kiskedvenced részére. 

 

Ne feledd, a macskák húsevő állatok, sok proteint, megfelelő mennyiségű és minőségű zsírokat, ásványi anyagokat és vitaminokat valamint nagyon kevés szénhidrátot igényelnek! Alkalmanként viszont előszeretettel rágcsálnak füvet, így a beltéri macskánk számára ültethetünk fűmagot. A mérgező szobanövényeket azonban helyezzük biztonságos távolságra!

 

 

Alom

 

A legtöbb macska már kölyökként eltanulja az anyjától, hogyan ássa el az ürüléket az almos tálcában, de felnőttként is gyorsan belejönnek.

 

Fontos, hogy mindig tartsd tisztán az almot, hiszen a macskák is kényesen ügyelnek a tisztaságukra – ez abból is látszik, hogy sokat mosakodnak a nap folyamán. A macskád illemhelye lehetőleg a lakás egy nyugodt pontjára kerüljön, távol az etetés helyétől. Macskánként minimum egy almos tálcát biztosíts az állataid részére.

 

Az alábbi alom típusok közül választhatsz: agyag, kőzúzalék (pl. bentonit), kristályos szerkezetű (pl. szilikát), biológiailag lebomló (pl.papír, cellulóz, fűrészpor alapú).

 

 

Ép testben, ép lélek!

 

 

A legjobb barátainkra érdemes vigyázni. Bár manapság még kevésbé él a köztudatban, de ahogy a kutyák, úgy a macskák azonosítását is megkönnyíti a mikrochip. Ennek a kis eszköznek a behelyezését és regisztrációját az állatorvos végzi és a benne található kódhoz hozzárendeli az összes fontosabb adatot (gazda neve, telefonszáma, címe stb.). Így ha valaki megtalálja elveszett kedvenced, könnyen értesíthet téged. 

 

Emellett hasznos lehet egy önkioldós, csengővel és bilétával felszerelt nyakörv is. 

 

 

Szintén alapvető teendők közé tartozik az éves veszettség elleni- és kombinált oltás beadása, amit még további oltásokkal (FIP, FeLV, FIV stb.) is kiegészíthetünk. 

 

 

Továbbá fontos védelmet biztosítani macskád számára a külső (bolha, kullancs, atka) és belső (férgek) élősködők ellen, amiben a segítségedre lehetnek a különböző cseppek és tabletták. Ilyen módon megelőzheted a fertőző betegségeket és hosszú, boldog életet biztosíthatsz macskád számára.

 

Ivartalanítás

 

A világon egyre többen döntenek amellett, hogy macskával osztják meg otthonukat: 2018-as adatok szerint az európai macskapopuláció 103.828.000-re rúgott. Magyarországon a házi macskák száma 2.000.000 volt és a magyar háztartások 34%-ában legalább egy macska kapott helyet. 

 

Egy átlagos nőstény macska a nemileg aktív életszakaszában összesen akár 100 utódot is világra hozhat. Ez azonban sokkal több kölyök, mint amennyi gazdára talál a jövőben. A Humane Society of the United States állítása szerint évente 3-4 millió macska és kutya elaltatására kerül sor, és még több kerül közülük az állatmenhelyekre, mivel jelentősen több állat születik, mint ahány számára otthont lehet biztosítani. 

 

Mindezzel természetesen nem megijeszteni szeretnénk, de jó ha tudod az ivartalanítás okait is.

A felesleges szaporulat és a daganatos megbetegedések elkerülése érdekében ivartalanítsd kedvtelésből tartott macskádat, így ő nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lesz, kevesebbet fog kóborolni, vagy jelölni. 

 

 

Környezetgazdagítás, játékok

 

 

 

A macskádnak szüksége van arra, hogy mászhasson és elbújhasson, ha kedve tartja. Ezt úgy tudod legjobban segíteni, ha lehetőséget biztosítasz számára: polcok, macskabútorok, mászókák, alagutak és különböző rejtekhelyek elhelyezésével. 

 

 

 

 

Használd ki a tér mindhárom dimenzióját! 

A legtöbb macska előszeretettel kémlel egy magaslati pontról (pl. könyvespolc teteje), és kedveli a nyugodt, szűk, sötét helyeket is (pl. ágy alatti kuckó). Az ideális búvóhely biztonságos, csendes, nyugodt helyen található, kényelmes és könnyen takarítható (pl. mosható huzattal rendelkezik). Ez az ő rejtekhelye, ha ide vonul, ne zavard! 

 

Több macska esetén minden állatnak biztosíts saját teret és lehetőséget, hogy hozzáférjen a forrásokhoz (etető-itató tálak, búvóhely, kaparófa, almos tálca stb.).

 

Helyezz el kis kedvenced számára kaparófát, ahol élesítheti karmait, így nem a szőnyeget, a függönyt vagy a kanapét fogja választani. Ezt akár saját magad is elkészítheted, ha egy vastag faoszlopra len vagy kender kötelet csavarsz. A durva-érdes felületek jó karom élesítők.

 

A megfelelő mozgás elősegítéséhez akár óriási macska futókereket is kínálhatsz házi kedvenced részére, viszont figyelj oda a helyes méret kiválasztására! Futás közben is legyen teljesen nyújtva a macska gerince, ne kelljen homorú háttal futnia, mert az egészségügyi problémákhoz vezet.

 

A játékokról se feledkezz meg: labdák, papír gurigák, csörgős-zörgős tárgyak, játék egerek, tollak, különféle pecabotok vagy jutalomfalattal tölthető labdák, macskamentás párnák mind jó választás. Lehetőleg kerüld az eszköz nélküli, kézzel történő játékot, helyette inkább valamelyik labdával keltsd fel kedvenced vadászösztönét. A biztonság kedvéért soha ne adj veszélyes anyagból készült vagy túl kicsi játékokat (nehogy elfogyassza a macskád). Közös játéknál, de akár simogatásnál és kézbe vételnél is hagyd, hogy a macska döntsön. Ha valamihez nincs kedve, azt ne erőltesd.

 

Utazás macskával

 

A macskák általában félnek egy új környezetben, ahol ismeretlen szagok, zajok és emberek veszik körül őket. Mindenképp biztonságos szállítóládát válassz és akár korábban hozzá is szoktathatod macskádat, hogy szeressen benne lenni. Sokszor pánikba esnek és megpróbálnak haza menni. Így különös óvatossággal vidd őket nyaralni, vagy inkább oldd meg, hogy egy, a macskával jó kapcsolatot ápoló családtag, barát, ismerős lássa el, esetleg add panzióba, amíg távol vagy.

 

 

 

 

 

Együttélés más állatokkal

 

 

A macskák bár máshogy kommunikálnak, mint a kutyák, de sok türelemmel, dicsérettel, finom falatokkal és idővel megszokhatják egymás jelenlétét. Itt is, mint sok más helyzetben, előny, ha még fiatal állatokról van szó.

 

Egyéb – a macska számára – zsákmányállatokkal (pl. rágcsálók, madarak, halak, hüllők) jóval nagyobb körültekintéssel kell lenned, legjobb, ha mindenkinek biztonságos, külön életteret biztosítasz.

 

 

 

Tudtad-e?
Éves szinten a macskák világszerte több milliárd védett madarat, gyíkokat, kígyókat, kisállatot pusztítanak el. Az új-zéladni Stephens-szigeten a világítótorony őrének a macskája egy év leforgása alatt kipusztított egy teljes madárfajt, mely csak ezen a szigeten volt fellelhető.

 

 

Ha érdekel, hogyan legyél felelős gazdája más állatoknak, akkor ajánljuk az alábbi tudásanyagokat:

Hogyan legyél felelős kutyatartó?

Hogyan legyél felelős nyúltartó?

Share on facebook
Share on email