Minden macska számít, avagy felelős házi macska tartást a vadmacskák védelme érdekében!

Forrás: http://maved.hu/

A Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft. több egyetemmel, civil szervezettel és alapítvánnyal ápol jó munkakapcsolatot, elsőként a MagyarMacskavédő Alapítványt (MAVED) mutatjuk be, akikkel sok közös van bennünk, mint például a macskák szeretete. A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. 2021 márciusában együttműködési megállapodást kötött, és elindította a Vadmacska Fajmegőrzési Programot, amely a „tisztavérű” vadmacskák fennmaradását kívánja elősegíteni a főváros térségében. Ennek a projektnek egy fontos állomása a hazánkban élő számtalan gazdátlan, sokszor elvadult kóbor macskának a felkarolása, amiben a MAVED sietett a segítségünkre. Az alapítvánnyal már találkozhattatok 2023. május 20.-án megrendezett Vadmacska napon, de most ismerjétek meg a küldetésüket bővebben.

A MAVED – Magyar Macskavédő Alapítvány 2017-ben alakult, azzal a céllal, hogy kezelje a már drasztikussá vált kóbor macska helyzetet és csökkentse létszámukat. Jelmondatuk: „A megelőzés az igazi mentés” – elsődleges tevékenységük a prevenció, vagyis az ivartalanítás. A TNR Trap-Neuter-Return (magyarul BIV Befogás, Ivartalanítás, Visszahelyezés) módszerrel. Tevékenységük Pest vármegyéből indult, majd folyamatosan terjeszkedve, mára az ország több, mint 20 pontján alakított ki partnerséget állatorvosokkal és ivartalanítja a kóbor cicákat.

A 2022-es évben 1784 ivartalanítást végeztettek el; becsléseik alapján így közel 18 ezer macska nem született meg az utcára kóbor szaporulatként, akiknek többségére egyébként a biztos halál várna.

Az alapítvány nem rendelkezik menhellyel, helyette ideiglenes befogadó önkéntesekkel dolgoznak – igyekeznek az útjukba kerülő beteg, legyengült állatokon is segíteni, illetve a cicáknak befogadót vagy végleges otthont is találni. Ehhez létrehoztak egy weboldalt, ahol bárki, országszerte ingyen hirdethet örökbeadási céllal talált, kóbor és árva cicákat. Ez a www.cicaorokbefogadas.hu.

A befogás-ivartalanítás-visszahelyezés –TNR/BIV- bizonyítottan a leghumánusabb és leghatékonyabb módszer a szabadon kóborló macskák szaporodásának kontrollálására. Hogyan zajlik a folyamat?

  1. BEFOGÁS

Forrás: http://maved.hu/

A befogás történhet szállító boxokkal – kezes cicák esetén, illetve élvefogó csapdával – elvadultan élő egyedek esetén. Azonban mindig javasolt a kézsérülések elkerülése érdekébenaz élvefogó csapda használata, hiszen nem mindig lehet tudni hogyan reagál a boxba helyezésre egy kóbor cica.

A csapdázás megfelelő előkészületeket követel – először is a helyi lakóközösség, etetők tájékoztatása a BIV módszerről, valamint egy nap koplalás a cicáknak. Ez azért fontos, mert a csapdák láttán gyanakvóak lesznek, éhesen azonban nagyobb eséllyel bemennek a csali étekre – ehhez tonhal konzervet érdemes használni.

Befogás közben érdemes eltávolodni épphogy látótávolságra a csapda közvetlen közeléből. Miután a cica bement és lecsapódott a csapóajtó, ijedt és ingerült lesz – ezért nagyon fontos,  hogy rögtön le legyen takarva az egész csapda egy pokróccal, így megnyugszik. Ha több csapda van kint, akkor azt amelyikbe már bement az állat,  rögtön emeljük ki.

  1. IVARTALANÍTÁS

A befogott állatokat állatorvoshoz szállítják, aki elvégzi az ivartalanítási beavatkozást, illetve a BIV program keretében elvégzi a külső parazitamentesítést is. A műtét során felszívódó varratot használ az orvos, így nincs szükség varratszedésre, mely a nem szelíd cicáknál problémás volna.

Az így ivartalanított és visszaengedett macskákat az állatorvos egy nemzetközileg ismert jellel látja el; egyik fülük felső sarkából 1-2 mm-t lecsippent, még altatásban. A seb nem okoz vérzést (kauterizálják) és gyorsan gyógyul. Ezzel az egyértelmű,

külső jelzéssel könnyen felismerhetőek az ivartalan egyedek, így megelőzhető az ismételt befogásuk.

  1. VISSZAHELYEZÉS

Kandúr macskák akár már a műtét napjának estéjén visszahelyezhetőek, lényeg, hogy teljesen éberek legyenek és elmúljon az altató hatása.

Forrás: http://maved.hu/

A nőstényeket a sebvédelem érdekében legalább 3 éjszakát lábadoztatni kell.
A műtét utáni lábadozást zárt, védett helyen töltik – ez idő alatt az önkéntesek monitorozzák állapotukat. Lábadoztatáshoz legideálisabbak a nagyobb méretű nyúlketrecek – ezekbe kényelmesen elfér egy alomtálca, a hordozóbox nyitott ajtóval (ide visszavonulhat a cica és megkönnyíti a visszahelyezést), valamint a vizes és eledeles tál. Sajnos van olyan elvadult kóbor cica, akinek a bezártság és az ember közelsége akkora stresszt okoz, hogy a lábadozóketrecben nem eszik-iszik és nem wc-zik. Ez esetben egy éjszaka után vissza kell engedni, mert a műtét utáni sebkockázat kisebb, mint a nem evés-ürítés okozta élettani veszély.

A lábadozás után ugyanarra a területre kerülnek, ahol befogták őket és a továbbiakban önkéntesek, illetve civil állatbarátok gondozzák, etetik őket.

Fontos megérteni, hogy nem minden kóbor cica gazdásítható! A kóbor macskák közel 70%-a nem, vagy csak nagyon nehezen szocializálható, mivel rejtőzködve, elvadultan élnek és sosem érintkeztek emberrel. Az ő számukra már a pár nap zárt térben lábadozás is rendkívüli trauma, ezért nem gazdásíthatók “lakáscicának”.

Amennyiben a lábadozás során úgy látják, hogy a macska szelíd, emberhez szokott, akkor ideiglenes befogadó önkénteshez kerül és otthont keresnek neki – az alapítvány által üzemeltetett www.cicaorokbefogadas.hu weboldal segítségével. Oldaluknak köszönhetően évente országosan több mint 1.000 macska talál gazdára.

Adószám 18901827-1-13

www.maved.hu

www.facebook.com/mavedalapitvany

www.instagram.hu/maved_alapitvany

info@maved.hu

Share on facebook
Share on email