A gyönyörű, de veszélyes növény

Kirándulj úgy, hogy vigyázol a természetre és magadra!

 

Szerencsések vagyunk, mert Magyarországon nem sok különösen veszélyes vadállattól vagy mérgező növénytől kell tartanunk, azonban akad néhány, amelyeket jó, ha ismerünk.

Ilyen például a Magyarországon őshonos, évelő növény, a NAGYEZERJÓFŰ . Legkönnyebben virágzásakor, május-június környékén lehet észre venni, lilás, rózsaszínes, fehér színekben pompázó virágai kifejezetten szépek, a természetben!

 

Van két nyomós érvünk, hogy miért ne vidd haza a vázába!

  1. Minden növény szebb a természetes környezetében, ráadásul hazánkban védett faj!
  2. A növényen található illóolajok nagyon érdekes, de kellemetlen reakciót okoznak bőrrel érintkezve.
    A nagyezerjófű másodfokú égési sérüléseket képes okozni!

 


Hogy hogyan? A növény minden részének felülete nagyon erős illóolajat tartalmaz. Illata kellemes 

vaníliás, citrusos, azonban ez az illóolaj olyan kémiai anyagot tartalmaz, ami az érintett bőrfelületet ideiglenesen fényérzékennyé teszi. Tehát nem is közvetlenül a növény okoz égési sérülést, hanem olyan mértékben fényérzékennyé teszi az érintett bőrfelületet, hogy azt, ha egy minimális napfény is éri, akkor komoly égési sérüléseket okoz. A kellemetlen reakció, néhány napon belül enyhül és persze nem mindenkinek ugyanolyan intenzitással reagál a szervezete, mi azonban azt tanácsoljuk ne kísérletezz!

Nem gyakori növényfajunk, így nem kell attól tartani, hogy egy egyszerű erdei séta során végig sétálunk rajta, de jó ha ismerjük. Fontos, hogy védett faj, így gyéríteni és kárt tenni benne nem lehet. Egy kis elővigyázatossággal könnyedén elkerülhető, hogy kellemetlenséget okozzon.

 

 

 

Így ismered fel!

Május-júniusi virágzás időszakában élénk rózsaszínes, fehéres virágai vannak,

 

 

majd elvirágzása után kőris szerű levelei

 

és csillag alakú, ánizsra hasonlító terméseit figyeld. Leginkább a meleg, napos fekvésű mezőket, tölgyerdőket, bükkösöket, lejtőket kedveli.

 

 

Forrás: https://foodandwine.hu/2014/06/27/a-kaukazusi-medvetalp-es-mas-veszelyes-novenyek/

Hasonló reakciót kiváltó növény a kaukázusi medvetalp, amely teljesen más növénycsaládba tartozik és máshogy is néz ki. Hatalmas, tényleg medvetalp méretű levelei, ernyős virágai több méter magasra is megnőhetnek. Nem ritkák a 3 méternél magasabb növények. A kaukázusi medvetalp, azonban sokkal komolyabb, akár harmadfokú égési sérülést, szembekerülve pedig vakságot is okozhat. Hazánkban nem elterjedt, észleléséről ritkán számolnak be, de érdemes ismerni és óvatosnak lenni vele.

A Budakeszi Vadaspark körüli erdőkből nincs bizonyított megjelenése a kaukázusi medvetalpnak.nagyezerjófű ezzel ellentétben megfigyelhető a Vadaspark körüli erdőkben.

 

 

Aggódnia viszont senkinek sem kell. Egy kis odafigyeléssel könnyen észrevehető és elkerülhető a velük való érintkezés. Megcsodálni és gyönyörű képeket készíteni róla viszont „kötelező”! 🙂

 

Share on facebook
Share on email