Hogyan legyél felelős nyuszitartó?

Minden évben Húsvét közeledtével előtérbe kerül, hogy nyulat szeretne a család. A nyúltartást sajnos még mindig sokan vannak, akik nem veszik elég komolyan, pedig egy tapsifülessel majdnem olyan hosszú időre és sok tennivalóval vállalunk felelősséget, mintha kutyát választanánk. Ráadásul számos dologban a nyulak tartása még nehezebb is. Állatszeretőként, felelős gazdiként ne csak a húsvéti időszakra, hanem átgondoltan vállalkozzunk nyuszi tartására. Ennek átgondolásában segít az alábbi írás.

 

Fotó: Soproni Madármentők Alapítvány

Kérünk mindenkit, hogy felelősen döntsön egy élőlény befogadásáról. A nyulak nem tárgyak, ne kezeljük annak őket, amit kibérelhetünk, vagy megvásárolunk pár hétre, majd megszabadulunk tőlük. Ha egy élő, lélegző teremtmény befogadása mellett döntünk, azt lehetőségünk szerint kísérjük végig az állat  egész életén át, felelős gazdihoz mérten. A nyuszik tartása nem olyan egyszerű, mint azt elsőre képzelnénk. Sok mindenre érzékenyek, könnyen megbetegedhetnek, elpusztulhatnak, agresszívvá válhatnak. 

NE AJÁNDÉKOZZUNK ÉS BÉRELJÜNK NYULAT HÚSVÉTRA! Csakis akkor szerezzünk be nyuszit (vagy más állatot), ha azt előtte rendesen átgondoltuk, felmértük minden velejáróját.

Ha mégis úgy döntöttünk, hogy szeretnénk ha egy nyuszi több évre is a társunk maradjon és ha felelősen átgondoltuk a döntést, akkor a következő sorok segítenek, hogy elindulhassunk a felelős nyuszitartás útján 🙂

Honnan legyen nyulunk?

Mint minden házi kedvencnél, a nyulaknál is fontos, hogy csak megbízható tenyésztőtől, illetve állatkereskedésből vegyünk nyulat és úgy, hogy kérdezzünk rá mindig az addigi tartási körülményeire. Vannak nyúlmentő egyesületek is, ahonnan már  ivartalanított, oltott és kézhez szoktatott nyulat vehetünk magunkhoz. Menhelyi állat befogadása is felelős választás.

Meddig élnek a nyulak?

Forrás: Nyúlmentés – Bunny Rescue/ Bene Nikoletta

Általában 8-10 évig élnek, de a 10 éven felüli életkort megélő nyulak sem ritkák a mára kialakult speciális gondoskodás és az állatorvosi ellátásuk fejlődésének köszönhetően. Ezt érdemes megfontolni, ha nyuszit szeretnénk házikedvencnek, mert viszonylag hosszú időre leszünk felelősek érte.

Lehetőség van  csak a Húsvét idejére nyulat befogadni, de ez nagyon nem humánus a nyulakkal szemben. Ezek az állatok nagyon érzékenyek, több tekintetben is: speciális az emésztésük és nehezen élik meg a stresszes helyzeteket.

Számukra nagy trauma, amikor idegen helyre kerülnek, és főként, ha ott sok kisgyerek van, akik sokat emelgetik, veszik ki a megszokott ketrecükből, vagy nem megfelelő táplálékkal etetik. Mindez akár a pár héten belüli halálukat is okozhatja.

Ami miatt az terjedhetett el a nyulakról, hogy könnyen tarthatók és igénytelenek az az, hogy mivel zsákmány állatok, ezért ún. tünetrejtők. A természetben is, egy láthatóan beteg állatot kap el hamarabb egy ragadozó, ezért fordulhat elő az, hogy a betegség és a stressz tüneteit egyáltalán nem vagy csak később vesszük észre. Ha viszont már látható tünetei vannak, az sokszor már a bajnak, a betegs

égnek a végstádiumát jelenti és nem menthető.

A nyulak fajtái

A nyulakat több szempont alapján is lehet csoportosítani. A „hobbi nyúltartás” tekintetében számunkra fontos, hogy vannak az óriás (5 kg feletti), közepes (3-5 kg), kistermetű (2-3 kg) és t

örpe nyulak (2 kg alattiak). Szőr tekintetében pedig vannak a normál-, a hosszú-, rövid és a szaténszőrűek. Ezen kívül vannak a felálló és a lógó fülű nyulak. Mindez a teljesség igénye nélkül, mert jelenleg több, mint 200 nyúlfajtát tartanak számon.

Házi kedvencként lakásban, főként a kistermetű és a törpenyulakat javasolt tartani. Az elhamarkodott döntés eredményezheti a szaporítóktól (nem hivatalos tenyésztők, pénz orientáltak, nem érdekli őket a nyuszik sorsa, egészsége és a jövendőbeli gazdi igénye) való vásárlást. Ezek a személyek átverhetik a jövendőbeli gazdikat és törpe/kisméretű nyuszi helyett óriásra növő nyulat adnak el nekünk, mely megnehezítheti a gondozását.

Mit ehetnek a nyulak?

A nyulak etetésére nagyon sokféle típusú, összetételű és márkájú tápok találhatók már a boltok polcain. Fontos odafigyelni arra, hogy jó minőségű tápot válasszunk. Érdemes a vételkor megérdeklődni, hogy addig mit kapott az állat, ugyanis a nyulak emésztőrendszere rendkívül érzékeny és a hirtelen tápváltás nagyon komoly emésztési problémákat okozhat náluk. Épp ezért sok más állattal ellentétben náluk nem jó a változatosság: ha kialakult, hogy milyen tápot adunk neki, akkor attól csak fokozatosan lehet áttérni másikra. Táp választásánál arra kell figyelni, hogy a fehérje tartalma a lehető legalacsonyabb legyen, mindenképpen kisebb, mint a táp rost tartalma, amiből minimum 18-20 % az ideális. Napi kétszeri etetés ajánlott a nyulaknál.

A legfontosabb ennivaló a számukra, az a széna. Ez mindig kell, hogy legyen előttük. A jó széna száraz, tiszta, portalan. Több okból fontos: egyrészt a nyulaknak a foguk állandóan növekszik és a széna rágása közben folyamatosan kopik, így kerülhető el több, náluk gyakori fogprobléma kialakulása. Másrészt így folyamatosan tud enni az állat és védi attól, hogy a bélmozgása lelassuljon vagy leálljon, ami szintén a nyúl megbetegedéséhez, elpusztulásához vezethet. A széna gondoskodik a nyulak vakbelének bakteriális egyensúlyáról is.

Mellétáplálásként lehet adni nekik zöldet, de itt is nagyon kell figyelni arra, hogy mit és honnan szerezünk be. Kaphatnak (a teljesség igénye nélkül)  madársalátát, rukkolát, sárgarépát (inkább a zöldjét, a gyökérnek magas a cukortartalma), almát (mag nélkül), petrezselymet, cukkinit, tyúkhúrt, pitypangot.

Ha megmossuk a zöldséget és a gyümölcsöt, utána gondosan itassuk fel róla a vizet, mert ha túl vizes, az szintén árthat nekik.

A nyulaknak tilos adni bármilyen állati eredetű táplálékot, tejterméket, csokoládét és egyéb édességet, krumplit, citrusféléket, hagymát, csípős ételt, fenyőféléket, káposztaféléket, salátát (se fejes, se jég) és pékárut!

Vizet mindig kell biztosítani a számukra is. Erre a legpraktikusabb az önitató, aminek a használatát hamar megtanulják. De érdemes egy stabil itató tálat is beszerezni nekik, miből könnyedén tudnak lefetyelni.

Mindebből is látható, hogy a nyulak emésztése nagyon összetett. A nyúl  növényevő állat. A növények tápértéke viszont alacsony, ezért a nyulaknak sokat kell enniük, majdnem folyamatosan. Viszont a növényekben található cellulóz bontására alkalmas enzimeket nem termelnek (csakúgy, mint más növényevők, pl. a birkák), hanem erre a vakbelükben található (hasznos) baktériumok képesek. Innen sem szívódik fel teljesen minden tápanyag, hanem egy ún. lágybélsárként, puha, jellegzetes szagú, világosbarna, „szőlőfürt” kinézetű székletként távozik, amit – bármennyire is furcsán hangzik – a nyulak megesznek. Ezt pedig újra megemésztve már fel tudja dolgozni a szervezetük a tápanyagokat, vitaminokat és így „keletkezik” a jellegzetes „nyúlbogyó”. Ezt a puha székletet cökotrófnak hívják, és ezt az táplálkozási formát pedig cökotrófiának.

 


 Erre figyelj a nyuszik tartásánál

A nyulak tartásához a legideálisabb a ketrec (vagy kinti tartásuk esetén, ól). Speciális, nyulak számára kialakított ketreceket lehet számukra vásárolni, amiknek a mérete természetesen a nyúl méretéhez igazodjon, de minimum 100 * 50 cm-es legyen. A ketrecet világos helyre, de nem tűző napra kell helyezni. Fontos, hogy ne legyen huzatban, mert arra is nagyon érzékenyek ezek az állatok (is). A hőmérséklet tekintetében is körültekintőnek kell lennünk: a lakásban tartott nyulak 18 és 25 C° között érzik jól magukat. Ha viszont kint tartjuk őket, nagyon fontos, hogy télen-nyáron biztosítani kell számukra a szélvédett, ha lehet szigetelt búvóhelyet, nyáron ezen felül az árnyékot. Fontos, hogy ez esetben viszont a kinti időjáráshoz szoktatott nyulat ne vigyük be télen a hidegből a meleg lakásba.

A ketrec felszerelései közé tartozik a fentebb említett önitató, valamint egy stabil itató tál, egy szénarács, a tisztán tartás könnyítésére alomtálcát is elhelyezhetünk. A tápot erre a célra használt kerámia vagy rozsdamentes fém edényben kínáljuk.

Az alomtálcába fa vagy szalma pelletet helyezhetünk, a ketrec többi részébe aljzatnak szoktak faforgácsot javasolni (ne fenyőforgácsot, mert gyantája emésztési és bőr-, illetve szőrproblémákat okozhat), de egyes nyulak a forgács porára érzékenyek lehetnek, így emiatt és a tisztán tartás tekintetében a legpratikusabb a kukoricacsutka ledaralásából készített ún. csutkaalom.

Állatorvosi ellátásuk

A nyulak egzotikus állatoknak minősülnek, speciálisan erre szakosodott állatorvos tudja őket megfelelően ellátni.

Évente többször vedlenek és ilyenkor mindenhova száll a finom és vékony nyúlszőr. Egy ilyen állat beszerzése előtt ezen szempontot is figyelembe kell venni, hogy a lakásban bizony szőr lesz a földön/bútorokon. Megfelelő szőrkefével a vedlési időszakban naponta tisztíthatjuk őket. Ügyelni kell arra, hogy a nyulak bőre nagyon sérülékeny, tépni sosem szabad a szőrt. Rendszeresen tisztogatják is magukat, ilyenkor pedig sok szőrt nyelhetnek. Mivel nem tudnak hányni, ezért vedléskor ez a sok szőr komoly bélproblémát okozhat náluk, ezért  ajánlott a nyulak számára készített szőroldó pasztát a táp mellé adni, amivel több emésztési problémának is elejét vehetjük.

Karmuk folyamatosan növekszik és otthoni tartási körülmények között nem tud megfelelően kopni, ezért bizonyos időszakonként vágni kell. Ebben az állatorvos tud segíteni, de otthon is el tudjuk végezni. Sose szabad hagyni, hogy túlnövekedjen a karma, mert komoly mozgásszervi sérülésekhez vezethet.

A nyulakat is évente oltani kell a két végzetes betegségük, a myxomatózis és a vérzéses betegség ellen. Emellett javasolt az ivartalanításuk is, főként a nőstény nyulaknál. Mivel folyamatosan ivarzanak, ez rendkívül igénybe veszi a szervezetüket és a méhüket. Ez a folyamatos igénybevétel méhgyulladáshoz vagy daganatos betegségekhez vezethet, mely végzetes is lehet. Az ivartalanítással tehát a hobbiállatként tartott nyulunk élete hosszabbítható meg, és mind a hím, mind a nőstény nyulaknál sok esetben a hormonális hatás miatt kialakult agresszív viselkedést is megelőzi, megszüntetni.

Régi téves elgondolás, bármelyik házi kedvencnél, hogy egyszer az életükben elleniük kell!! Ezzel csak a felesleges szaporulatot növeljük. Ha nem hivatásosan, felelősen tenyészteni akarjuk az adott állatot, akkor ivartalanítsuk! A felelős állattartás része ma már az oltás, féreghajtás mellett az ivartalanítás is.

A nyulaknál minden furcsa viselkedésbeli változás, étvágytalanság, furcsa széklet, véres vizelet, bágyadtság esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Tünetrejtő állatokként minden tünet azonnali kivizsgálást és kezelést igényel!

Figyelem! Tilos a fülüknél fogva felemelni őket!

Tanítás, tréning, játékok

A nyulunkkal ha sokat foglalkozunk kedves élményekben lehet velük részünk. Ez azért is fontos, mert nagyon agresszívek is tudnak lenni és akit már harapott és karmolt meg nyúl, az tudja, hogy az milyen fájdalmas. Ezért fontos, hogy emberhez, gazdihoz, kézhez szoktatott legyen (és minden házi kedvenc). Így az ápolás (pl. karomvágás) és az állatorvosi vizsgálatok is könnyebbek, stresszmentesebbek mind az állat, mind a gazdi számára.

A nyuszik is nagyon hozzá tudnak szokni a gazdájukhoz és kifejezetten ragaszkodóvá tudnak válni.

Nagyon szeretnek játszani, így mind mentális és fizikális egészségük fenntartása végett, különböző játékok behelyezése jelentősen javíthat az állat életminőségén.

Minden nap lehetőleg biztosítani kell a számára rendszeres mozgást is a ketrecen kívül.

Ehhez a lakást „nyúlbiztossá” kell tenni, mert szeretnek rágni, így a kábeleket el kell rejteni, valamint a földön lévő, valamint a lelógó szobanövényeket is számára elérhetetlenné kell tenni, mind a növény, mind a nyuszi érdekében. Továbbá minden olyan rést is el kell torlaszolni, ahova a nyuszi beférhet, beszorulhat és a tapétától is javasolt távol tartani őket. A nyulak rendszeresen bogyóznak, de szerencsére ez könnyedén összesöpörhető. Vizelni az esetek nagy részében a kiengedett nyulak is a ketrecük megszokott pisilő-sarkába mennek vissza (bár „balesetek” így is előfordulhatnak). Lehet kapni nyulak számára hámot is, amivel az utcára is kivihetjük, de mivel könnyen elkaphatnak fertőzést, valamint az utcán sétáltatott kutyák is  veszélyt jelenthetnek rájuk, így ez csak a biztonságos, tiszta környezetben, kertben javasolt, de itt is figyelni kell arra, hogy ne egyenek meg semmi számukra mérgező növényt.

A lakásban kialakíthatunk számukra játszósarkot, pl. nyúlalagúttal, mászókákkal.

Könnyen taníthatók. Több, nyulak számára készített logikai játék kapható. Felügyelet nélkül sose hagyjuk a játékokkal, illetve a kint a lakásban!

A fentiekből is látható, hogy a nyúltartás egy nagyon felelősségteljes és nehéz feladat. Aki ezeket  végig gondolva és betartva felelősen belevág, az egy nagyon bájos és szerethető állatot tudhat kedvencének, akivel rengeteg vidám élményt és kedves pillanatot élhet meg hosszú éveken át.

Share on facebook
Share on email