Egy éve került hozzánk Gordon, a mosómedve

Tavaly ilyentájt adtunk hírt arról, hogy egy új mosómedve költözött a Budakeszi Vadasparkba. Gordon az elmúlt évben kiemelt figyelmet kapott állatgondozóinktól annak érdekében, hogy beilleszkedése könnyű, stresszmentes és végül sikeres lehessen. Ebben a visszatekintő sorozatban az ő történetét mutatjuk be Nektek.

 

Így kezdődött…

 

Gordon 2021 februárjában került a Vadasparkba. Miután megkapta a szükséges oltásokat és átesett az állatorvosi vizsgálaton, gondozói megkezdték az állat integrációját a Vadaspark életébe. Első lépésként az úgynevezett “protective contact” elnevezésű tréningmódszer segítségével a gondozói fokozatos és következetes munkával szoktatták hozzá az emberi jelenléthez. A tréning célja, hogy a bizalom kialakításával az állat félelem nélkül, kiegyensúlyozottan éljen a vadaspark gondoskodó környezetében.

 

Tudtad? A mosómedve eredeti élőhelye Kanada, Észak- és Közép-Amerika, Európába betelepítés útján került a 20. század elején, hazánkban pedig a század végén bukkant fel először. A mosómedve remekül alkalmazkodik a körülményekhez, leleményes tulajdonságai miatt és természetes ellenség hiányában itthon invazív fajnak számít. Elszaporodása esetén komoly károkat tud okozni a hazai élővilágban, ezért a mosómedve-észlelést mindenki köteles jelenteni a helyi hatóságoknak.

 

***

Gordon és Salamon első közvetlen találkozása

Miután Gordon hozzászokott új otthonához, megismerte leendő pajtását, Salamont, a Budakeszi Vadaspark másik mosómedvéjét. 

 

A két állat közvetlen találkozását alapos felkészülés előzte meg. A mosómedvék ugyanis felnőtt korukban általában magányos életmódot folytató állatok, az egyedek csak a szaporodási időszak alatt találkoznak egymással. Továbbá Gordon és Salamon mindketten ivartalanított hímek, egymás számára korábban ismeretlenek voltak. A vadállatok természetes viselkedéséből adódóan előfordulhat az egyedek közötti rivalizálás, ezért a két állat saját biztonsága és épsége érdekében eleinte rácson keresztül szagolhattak össze.

 

Az ismerkedési folyamat következő mozzanata az összeengedés volt. A videón a legelső testközeli találkozást láthatjátok.

 

A mosómedve eredeti élőhelyén Kanadában, Észak- és Közép-Amerikában, már a városokban is megjelent, ahol példányaival csoportba, “bandákba” verődve lehet velük találkozni.

 

 

***

A tréning szerepe

fotó: Kostyál Zsigmond

Amikor egy új vadállat érkezik a Budakeszi Vadasparkba, a kötelező vizsgálatok után állatgondozóink azonnal elkezdik az állat beillesztését az új környezetébe. Ennek eszköze a rendszeres foglalkozás, vagyis az állattréning, amely során új jövevényünk a zökkenőmentes és kiegyensúlyozott vadasparki élethez szokik hozzá.

Mi várható a rendszeres tréningeknek köszönhetően?

  1. Megtanulja, hogyan legyen együttműködő, türelmes a kifutóban élő fajtársával, amely megteremti a békés együttélést.
  2. Elsajátítja azokat a feladatokat, amelyek a stresszmentes állatorvosi vizsgálatok elvégzését teszik lehetővé. Ha kíváncsi vagy, hogyan zajlanak az állatorvosi tréningek, oldalunkon további érdekességeket találsz: https://budakeszivadaspark.hu/allatorvosi-trening-a-vadasparkban/ 
  3. Lehetővé válik, hogy a látogatók közelebbről is megismerhessék a nálunk élő vadállatokat.

A tréningek során alkalmazott ismétlődő feladatok, pozitív megerősítés, a következetes munka mind-mind a fogságban élő állatok nyugodt életét hivatott biztosítani.

 

 

***

The beginning of a beautiful friendship

Gordon kíváncsi, aktív és kedves természetének, valamint a rendszeres állatgondozói figyelemnek köszönhetően fajtársával, Salamonnal is egyre jobb barátságot kötött.

 

Mit jelent ez?

Gordon tiszteletben tartja a nála idősebb Salamont. Nem eszi el előle az ételt, lassan közelít hozzá, nem erőszakos kifutótársával.

 

Amíg eleinte, a fokozatos összeszoktatás idején csupán néhány órára találkoztak, most már az éjszakákat is együtt töltik. Olyannyira, hogy gyakran egy helyre vonulnak el és bújnak össze.

 

Share on facebook
Share on email