Állatorvosi tréning a Vadasparkban

Mi történik, ha a háziállatodnak valamilyen egészségügyi gondja van, vagy közeledik az éves veszettség elleni oltása? Elviszed az állatorvosodhoz, aki az asszisztens segítségével megvizsgálja, és ha szükséges kezeli, valamint beadja az oltásokat.

De mi a helyzet akkor, ha te egy állatgondozó vagy? Sok vadállatnak (pl. hiúz, barnamedve) nem tudsz úgy állatorvosi ellátást biztosítani, hogy a káposzta is megmaradjon és a kecske is jól lakjon 😀

Értsétek úgy, hogy veszélyes állatokról beszélünk, akik nem fognak úgy megtűrni egy állatorvosi vizsgálatot, mint egy kiskedvenc. Még a házikedvencek is van, hogy ellenszegülnek igaz? Olyankor velük se egyszerű. Ezért a vadállatokat az orvos, állatgondozó és az állat védelme érdekében altatásban vizsgáljuk és sok esetben kezeljük is.
A vadállatok éves veszettség elleni oltása általában repülő fecskendővel történik, ami szintén nem könnyű feladat (ezek az állatok vastag bundát viselnek, és igen ügyesen tudnak manőverezni). Valamint ahogy mi is izgulunk egy fogorvosi vizsgálat előtt, úgy a vadállatok is stresszelhetnek a művelet közben. Az állatoknak ezért úgy tűnik mindig stresszfaktor az orvosi vizsgálat…Vagy mégsem?

Van egy sokkal jobb, az állat számára szórakoztató módszer is: az állatorvosi tréning. Ilyenkor a gondozó és az állatorvos szorosan együttműködve egymással begyakorol bizonyos viselkedéseket (pl. mérlegelés, gyógyszer beadás, chip olvasás, fogak-karmok vizsgálata, oltás, vérvétel), így az állat éber állapotban, stressz mentesen vizsgálható, kezelhető. Egyszerűbb, mint elaltatni egy állatot és úgy vizsgálni? Nem. Több időbe telik, mert egy olyan fokú bizalmat kell építeni az állat és a trénere között, hogy akár önszántából jöjjön oda és engedje, tűrje agresszió vagy félelem jele nélkül a kezelést. Viszont megéri? Teljes mértékben. Az altatással járó potenciális komplikációkat, a stresszhelyzetet elkerüljük és egy játékos tréning feladatnak fogja fel az állat, sok pozitív megerősítéssel. Mindezek mellett ezek a foglalkozások környezetgazdagítási értékkel is felérnek, ezzel elkerülve, a sztereotíp viselkedéseket. Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy egy nagyobb mértékű beavatkozás, nagyobb fájdalommal járó kezelés, műtét alkalmával, az altatás és fájdalomcsillapítás nem kerülhető el.

Hogy dolgozunk mi?

Jelenleg, Dr. Sós-Koroknai Viktória és Dr. Sós Endre a Budakeszi Vadaspark ellátó állatorvosai vannak segítségünkre az állatorvosi tréning gyakorlásában.

Virág és Csabi, a hiúz:

Csabival 2015 óta dolgozom, az első időszak a bizalomépítésről szólt: jöjjön oda a dobogójára, ha hívom, ne vigyen el minden egyes falatot, ne nyúlkáljon a mancsával felém (a macskafélék sokat használják mancsukat, éles karmaikat vadászatuk során, viszont ez balesetveszélyes). Ekkor még egy hosszú botot használtam az etetések során, ezután elkezdtük az olyan egyszerűbb viselkedések gyakorlását, mint az ül, fekszik, vagy két lábra állás. Fokozatosan áttértem egy fakanál használatára, amivel kellő távolságból tudtam etetni a hiúzt. Majd jöttek a bonyolultabb feladatok, mint a céltárgy (un. „target” bot) érintés orral vagy manccsal, forgás, állás. Jelenleg egy csipesszel etetem és elkezdtük az állatorvosi viselkedések gyakorlását, mint a szájnyitás valamint az oltás beadásának lépéseit.

 

Fontos kihangsúlyozni, hogy Csabi megismeri a gondozóját, MINDENKI MÁS SZÁMÁRA balesetveszélyes A FELADATOK KÉRÉSE, ugyanis a hiúz nem rest használni az éles karmát és erős fogait, ha számára nem szimpatikus ember közelíti meg! Éppen ezért az állat zavarása, ETETÉSE TILOS!

 

Ingrid és Noir, a holló:

Két holló él nálunk, kettejük közül én a Noir nevű hím hollónkkal dolgozom 2019 eleje óta. A varjúfélék rendkívül intelligens állatok, melyek közül a hollók ki is emelkednek komplex gondolkodásukkal. Sok kutatás folyik azzal kapcsolatban, hogy mennyire is okosak ezek a madarak és jelenleg a kutatók véleménye, hogy igencsak vetekszik a hollók intelligenciája a főemlősökével. Akkor azt gondolnánk gyerekjáték őket tanítani ugye? Néhanap igen. Néhanap pedig igencsak kihasználják hatalmas elméjüket és átjárnak az eszünkön 🙂

Azonban a sok türelem és foglalkozás, bizalomépítés meghozza a gyümölcsét. Amikor elkezdtem Noirral foglalkozni nagyon instabil volt érzelmileg. Voltak napok, amikor nagyon szépen dolgozott, de voltak, amikor szinte mindent előröl kellett kezdjünk, mert kitalálta, hogy mindentől, köztük tőlem is félni fog. Pár nap, vagy hét elteltével, megint szép,összeszedett volt, majd megint szétcsúszott. A bizalom stabil felépítése után, ilyen instabilitás soha nem jelentkezett többet.
Érdemes tudni, hogy a vadállatok, köztük a madarak hajlamosak rettegni az új dolgoktól, tárgyaktól így bármi féle eszközt szeretnék bevezetni a tréning során (akár target bot, akár mérleg), azt megelőzi egy hosszabb-rövidebb szoktatási folyamat, hogy megtanulja, ez a tárgy nem fogja bántani. A stabilabb bizalom sokat tud abban segíteni, hogy ezek a szoktatási fázisok minimális időre csökkenjenek és ne tartsanak hetekig-hónapokig.

Jelenleg Noir hívásra jön, követ amerre megyek a kifutóban, target botot (egy fa bot, piros gömbbel a végén) érint a csőrével, ezzel oda hívhatom, ahova szeretném, akár megröptethetem is vele, ha a levegőbe tartom- Felröppen és megérinti a csőrével. Forog, láb fölött átugrik, nyolcas mintában fut körbe a lábaim között, parancsra károg, kézre ül. Rááll a mérlegre és le tudjuk olvasni bármikor a súlyát, megengedi, hogy végig simogassam, tapogassam (lábát, szárnyát, hátát, mellkasát).

Utóbbi időben elkezdtük az állatorvosi tréninget Noirral is, hogy a jövőben befogás nélkül tudjunk beadni oltást neki, vagy át tudjuk vizsgálni különböző testrészeit. Jelenleg (valódi tű bevetése nélkül még), de az oltási tréningje stabilan működik, a tű hozzáérintése után, magától dől bele az eszközbe. Ilyenkor folyamatosan van etetve, ezzel egy hatalmas pozitív megerősítést kap, ami sokkal jobban ellensúlyozza, azt az elhanyagolható kis szúró érzést, amit az oltás okoz.

Fontos megemlíteni, hogy a hollóink nagyon barátságosnak tűnnek és szeretnek kunyerálni mindenkitől, de egy madár szervezete nagyon érzékenyen reagálhat egy nem megfelelő étel elfogyasztására. Nem elhanyagolható megjegyeznünk továbbá az akár több, mint 10 cm hosszú, erős csőrük, mellyel komoly sérülést tudnak okozni. Többek között ezért is SZIGORÚAN TILOS a hollók etetése és zavarása. Egy nagyon komplex bizalom épült fel bennük irántunk, melyet könnyen le lehet rombolni, ha nem tartjuk be a szabályokat.

 

Kati és Muci, az aranysakál:

Mucival 2013. óta foglalkozom. Sok mindent már „készen kaptam”, volt kollégáim már tréningeztek előttem is vele. Szépen szóra, kézjelre ül, pacsit ad, felágaskodik, rácsnak dől és ne felejtsük vele való látványetetések „nagy slágerét”, a vonyítást se, illetve mára mindként irányba szépen forog. Jelenleg a „fekszik”-et és a pacsi kitartását tanítom neki. A tréningjénél klikkert használok. Ennek az egyszerű eszköznek a „klikk” hangját összeköti a jutalomfalattal, így ez a hang is egy pozitív megerősítés számára, mint amikor azt mondjuk a kutyusunknak, hogy „ügyes”. Nagyon lelkes, motivált, érdeklődő, okos állat, könnyű és nagy öröm vele dolgozni, bár, néha hajlamos a túlpörgésre is. Ezért is fontos, hogy én nyugodt legyek a tréning során. A tanítása két célt is szolgál: egyik, hogy mivel vele minden nap van látványetetés, így fontos, hogy könnyebben odahívható és bemutatható legyen és így az ő segítségével az aranysakálokat jobban meg tudjuk ismertetni a látogatókkal.

A tréningek másik fele pedig az állatorvosi vizsgálatok megkönnyítése. Mivel ő veszélyes állatnak minősül ezért, nem járunk be hozzá közvetlenül. Így nagyon fontos, hogy közel hívható és akár a rácson keresztül kezelhető legyen a lehető legkevesebb stresszel. E célt szolgálja több fenti „látványetetés” elem is: az, hogy fel tud a rácsra támaszkodni fel tud ágaskodni, segíti a hasa és a hátsó lábainak vizsgálatát; a pacsi kitartásával a mellső lábait lehet megvizsgálni biztonságosan. A körbeforgással a mozgását és a teljes testfelületét lehet megfigyelni, míg az, hogy oldalt a rácshoz dől, és az, hogy ezt kitartja, a későbbi biztonságos, rácson keresztüli oltását lehet elérni. De arra is jó, (mint ahogy már volt is rá példa), hogy kisebb sérülés esetén mikor a rácsnak dőlt, könnyedén tudtuk fertőtleníteni, kezelni.

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy bár nagyon nyitott, közvetlen állatról van szó, szigorúan TILOS hozzá benyúlni és etetni, nem véletlen, hogy mi sem járunk be hozzá közvetlenül, komoly sérülést tud okozni.


Azáltal, hogy azonnali, világos, pozitív következménye van az állatorvosi viselkedéseknek, a vadállat megtanulja, hogy az állategészségügyi eljárások pozitív megerősítésben gazdagok és fájdalommentesek.
A vadállat számára minimális stresszt fog jelenteni, ha megérintjük valamely testrészét, változatos helyzetekbe tesszük, és eközben elvégzünk rajta egy sor ápolási és orvosi eljárást. Végső soron az állatorvosi tréning egy olyan befektetés, ami elősegíti az állatkerti állat hosszú távú egészségét és jólétét. Továbbá egy nagyszerű módja annak, hogy elmélyítsen egy páratlan bizalmi viszonyt vadállat és gondozója között.

Share on facebook
Share on email