November hónap állata Muci, az aranysakál

A Budakeszi Vadaspark Facebook-oldalán novemberben ismét arra lehetett szavazni, hogy melyik vadasparki lakó nyerje el a Hónap Állata címet. A versenyben az aranysakál és a muflon álltak egymással szemben, akik közül a Kárpát-medencében őshonos, a kutyafélék családjába tartozó aranysakál került ki győztesen. A Budakeszi Vadasparkban jelenleg egy nőstény példány él, akit Mucinak hívnak.

 

 

 

Szia Muci! Mutatkozz be kérlek az Olvasóknak!

Sziasztok! Én vagyok Muci, a Budakeszi Vadaspark egyetlen aranysakálja. Négy hónapos korom óta élek itt, most 11 éves vagyok. Egy izgő-mozgó, kedves teremtés vagyok, nagyon szeretek új dolgokat, például trükköket tanulni, de erről majd később mesélek.

 

Rendkívül kíváncsiak vagyunk a trükkjeidre is, de először mesélnél az aranysakálokról? A magyar nyelvben rengeteg népi elnevezésed van.

 

Okés, kezdjük egy kis biológiaórával.

 

Nos, az aranysakál a kutyafélék családjába tartozik. A kutyafélék hazai bandája egyébként egy nagyon színes társaság, mert ide tartozik még a szürke farkas és a vörös róka is. 

A rókával például sokszor össze is szokták keverni az aranysakált, mert messziről nagyon hasonlítanak egymásra. De elég csak közelebbről megnézni a két fajt, máris szembetűnik a különbség.

 

A szürke farkasokkal a természetben élő aranysakálok nem ápolnak baráti viszonyt, ugyanis az életmódunk meglehetősen hasonló. Két dudás egy csárdában pedig nem igazán fér meg. Mivel jobb a békesség, az aranysakálok hamar odébbállnak.

 

A Kárpát-medencén és Magyarországon kívül Közép- és Kelet-Európában, valamint a Balkánon lehet leggyakrabban aranysakálokkal találkozni.

 

Igaz, ami igaz, sok néven illetnek minket, én legtöbbször a nádi farkas, a toportyánféreg, a csikasz és a réti farkas elnevezéseket hallottam, de úgy tudom, hogy a réti filemile vagy az erdei kutyó is elég népszerű egyes helyeken.

 

Jól tudjuk, hogy a nádi farkas elnevezés utal az élőhelyedre?

Feltételezem, hogy igen, hiszen a természetben élő fajtársaim a vizes területeken,  nádasokban, bokorerdőkben, füves sztyeppéken érzik igazán jól magukat. 

 

 

De a toportyánféreg és az egyik közmondásotok között is van ám összefüggés! Az “üvölt mint a fába szorult féreg” kifejezés az aranysakálra és hangos vonyítására utal.

 

 

A sakálüvöltést volt szerencsénk most is hallani. Mikor használjátok?

 

A vonyítással az aranysakálok egymás között kommunikálnak, a területüket jelzik vagy a falkatársaknak üzennek.

 

Ha meglátom a gondozóimat, örömömben én is nyüszögni vagy vonyítani szoktam, ugyanis őket már hosszú évek óta ismerem. A látványetetéseken is alkalomadtán bemutatom a híres “énekem”, amit egyébként lehetetlen másik állatéval összekeverni: magas, dallamos énekhang a miénk.

 

 

 

 

Említetted, hogy a vörös rókával sem lehet összetéveszteni, ha valaki tudja, mi alapján különböztesse meg a két állatfajt. Elárulod?

 

Persze! Roppant egyszerű. Ha ezt a pár külső jellemzőt megjegyzitek, egyből megismeritek majd a két állatot. Tehát…

 

A róka bundájának színe narancsos-vöröses, lába és füle fekete, torka és farka vége pedig fehér. Az is nagyon szembetűnő, hogy a farkunk sem egyforma hosszú, ugyanis a kutyafélék között a rókának van a leghosszabb. Szinte földig érő, dús, lompos farok az övé.

 

Az aranysakál háta és a farka szürkésfekete, hasa és torka szürkésfehér, két oldala és combjai vörösek, mellén két barna keresztsáv fut. Farka pedig jóval rövidebb.

 

Ha a farok hosszúságából először nem is jönnétek rá, ki kicsoda, akkor a bunda színéből biztosan sikerülni fog.

 

A Budakeszi Vadasparkban egyébként két vörös róka is él, Chili és Parázs, így nálunk élőben megnézhetitek a különbségeket.

 

Oh, majdnem elfelejtettem! A lábnyomaink is egészen hasonlítanak egymáshoz, kivéve, hogy az én tappancsomon a középső két lábujjam töve összenőtt. Ez az adottság jól szolgál a vizes területeken, könnyebben lehet közlekedni.

 

Beszéltünk már az aranysakál külső jellemzőiről, az előfordulásáról és a megnevezéséről. Nagyon érdekelne még a faj életmódja is. Jól tudjuk, hogy mindenevő ragadozók vagytok?

 

Sokan gondolják azt, hogy az étlapunkon kizárólag hús szerepel, pedig a kisebb rágcsálókon, madarakon, tojásokon kívül a lehullott gyümölcsöt is imádjuk. Sőt, a természetben élő társaim ínséges időkben akár a dögökre is ráfanyalodnak.

 

A rejtőzködő életmódjukból kifolyólag általában kerülik az ember közelségét, nappal a vackukban pihennek, alkonyatkor indulnak csak vadászni.

 

Egyébként az aranysakálok társas élete is nagyon különleges. Általában egy életre választanak párt maguknak, és kölykeiket közösen nevelik mindaddig, amíg azok megerősödnek és ivaréretté válnak. A párok vadászni is együtt járnak és közösen vigyáznak a területükre.

 

A Vadaspark rendszeres látogatói és követői Téged már nagyon jól ismernek, Muci. Mit gondolsz, minek köszönheted ezt a népszerűséget?

 

A mindennapos látványetetésekre sokan szoktak jönni, ezért ezeken az alkalmakon egyből megismerkedek a látogatókkal. Szerintem el is kápráztatom őket a tréningen tanult dolgokkal, amiket az évek alatt megtanultam a gondozóimtól.

 

Tudok például mindkét irányba forogni, pacsit adni, a két hátsó lábamra állni és mindkét oldalammal nekidőlni a rácsnak. Feküdni még nem tudok, de már ezt az új dolgot is serényen gyakorolom gondozóm, Jóba Kati segítségével.

 

Természetesen ezek a feladatok nemcsak a látogatók lenyűgözésére valók, hanem az állatorvosi vizsgálatoknál is rendkívül hasznosak. Mivel a vizsgálatok során nem az állatorvos közelségére, hanem a feladatra koncentrálok, ezért könnyebben tudnak megvizsgálni és a kötelező oltásokat is szinte észrevétlenül tudják beadni. Ez szuper, mert így egyikünk sem idegeskedik feleslegesen.

 

Az állattréningek azért is hasznosak, merta látványetetéseknél megmutathatom a látogatóknak, hogy milyen okos vagyok. Ráadásul a tréneremmel való kapcsolat is erősödik, valamint mindig akad egy-két izgalmas tanulnivaló, ami miatt a vadasparki élet is roppant élvezetes.

 

Muci, köszönjük ezt a rengeteg információt, amit megosztottál az aranysakálokról. Üzennél még valamit az olvasóknak?

 

Egy fontos mondanivalóm maradt csak. Ha látogatást tesztek a kifutómnál, akkor kérlek, hogy ne vonyítsatok és ne hangoskodjatok mellettem, mert az nagyon zavaró tud lenni. Helyette inkább csendben figyeljetek és próbáljátok megállapítani az előbbiekben említett róka-aranysakál különbségeket.

 

És ne feledjétek! Minden nap 13 órakor várlak Titeket az aranysakál látványetetésen a Budakeszi Vadasparkban.

Share on facebook
Share on email