Madarak és fák napja oktató játékok

Madarak és fák napja alkalmából egy picit több figyelem irányúl ezekre a csodálatos élőlényekre, hogy észrevegye a Világ, mennyire is fontos Földünk és mindenki számára minden egyes élő szervezet.

A madarak (például a fecskék) kordában tartják a rovarok mennyiségét, segítenek abban, hogy a nyár, ne csak a szúnyogcsípésekről szóljon 😉

A fakopáncsok a fák doktorai. Kopogtatásukkal kifülelik, hogy hol odvas a fa és hol találhatóak benne élösködő rovarok, amik esetleg kárt okozhatnak a fában, majd erős csőrükkel lyukat fúrva a fa törzsébe, megszabadítják a kártevőitől.

Mindegyik madárnak fontos szerepe van az ökoszisztémában van, az apró fecskétől, a városban portyázó szarkákon át, a hatalmas sasokig. Tiszteljük őket és ne bántsuk a madarakat. Segítsünk nekik mesterséges odúk kihelyezésével, vagy télen a madáretetéssel.

A madarak szorosan kötődnek a fákhoz, hiszen búvóhelyet, életteret, fészkelőhelyet adnak számukra. Sok madár fák törzsében lévő odúban fészkel, vagy pedig fák ágai közé építi változatosabbnál változatosabb fészküket. Természetesen a fák nem csak a madarak számára fontosak, hanem minden földi lény számára is. Köztük nekünk is.

Éltető oxigént gyártanak az általunk kilélegzett szén-dioxidból. Árnyékot biztosítanak egy meleg, nyári napon. Hűtik a környezetünket. (Próbáljátok ki, hogy sétáltok egy meleg napon a városban a betonrengetegben, majd tegyetek egy sétát egy fákkal és növényekkel borított parkban vagy erdőben. Mit éreztek? Hol volt hűvösebb?)

Ezen napnak a tiszteletére, pár kedves játékkal készültünk a kisebbek (vagy éppen a gyermeklelkű nagyobbak 😉 ) számára.

A képekre rákattintva, majd jobb egér gombbal ismét kattintva lementhetjük őket és akár kinyomtathatjuk is.

Share on facebook
Share on email