Hogyan segíts ősszel a sünöknek?

Milyen állatot találtál?

Afrikai fehérhasú sün

Ha nem tudod, hogy a természetben vadon élő védett vagy fokozottan védett állatot találtál, akkor itt tudod megnézni.

A Magyarországon élő, őshonos keleti sün védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.
NEM lehet házi kedvencként tartani, helyette hobby állatként az afrikai fehér hasú sünt ajánljuk, természetesen alapos utánajárás és felkészülés után. 

Valóban segítségre szorul? 

Nem akkor vagy felelős állatvédő, ha a természeti törvények ellen dolgozva bármi áron meg akarod menteni az összes „árva” emlőst és madarat! 

Ha egy süni a fészkében alszik, ne zavard! Ugyanez igaz egy fészeknyi kölyökre, az anyjuk vissza fog térni és gondoskodni fog róluk. A leggondosabb emberi ellátás sem tudja pótolni a szülőket, mert mi valóban csak “etetőgépek” vagyunk a kézből nevelt kissünök számára. Ha ehhez hozzávesszük azt is, hogy a mesterséges táplálás és tartás nem lehet olyan célzott és változatos, mint a természetes, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy az állatkölyöknek lehetőség szerint a szülei mellett a helye.

Az a sün, amelyiken nincs sérülése és 500 grammnál nehezebb, sikeresen fel tud készülni a téli álomra, nem szorul segítségre, sőt még árthat is, ha feleslegesen fogjuk be őt.

Amikor tényleg bajban van

Csak akkor és úgy segíts a vadállatokon, ha valóban erre van szükség és vállalni tudod az ezzel járó terheket!

Az alábbi esetekben szükséges segítséget adni a süninek:

 • fényes nappal kint van, távol a búvóhelyétől (pl. kert nyílt része, járda közepe), passzív, láthatóan sérült/beteg, nem menekül/gömbölyödik össze,
 • árva sün távol a fészektől és az anyjától, ha a szülők tényleg elpusztultak(például a tavaszi/őszi avarégetés következtében),
 • elütött sün, lóg valamelyik lába (törés/gerincsérülés), nyílt sebbel rendelkező sün,
 • 500 g alatti sün kemény, hideg téli időben, ez azért lehet problémás, mert a téli álom túléléséhez legalább 20% zsírra van szüksége a sünöknek és a megfelelő testsúly mellett a jó fejlettség is szükséges.

A Fővárosi Állat- és Növénykert álláspontja szerint, november elejére legalább 350-400 grammot kell nyomniuk a sünöknek, ha ezt nem érik el, akkor érdemes segíteni neki.

Mit tehetsz?

Fontos, hogy a sünöket csak vastag kesztyűvel szabad megfogni, mert a tüskéikkel fájdalmas sérüléseket okozhatnak, és esetleg haraphatnak is. Figyelj a higiéniára, ezek az állatok sokszor különböző külső (bolha, kullancs) és belső (férgek) élősködőket hordoznak, így érdemes gumikesztyűt is hordani, valamint alaposan fertőtleníteni mindent a kis sérült után.

Mivel a cél a sérült vadállat mielőbbi eljuttatása a professzionális állatorvosokhoz, ne kezd el házilag kezelni a sebeket, a sérült csontokat. Inkább tedd a sünt egy – száraz fűvel, szalmával, újságpapírral – kibélelt szellőző lyukakkal ellátott papírdobozba. A lecsukott doboz védett, sötét, kiegyenlített hőmérsékletű környezete segít megnyugtatni és sokktalanítani a sünt, csökkenti a vergődő mozgást. Így, már el tudod szállítani az állatot a megfelelő szervezethez. Árva kissünök esetén egy zokniba/törülközőbe csavart meleg vizes palackkal biztosíthatod a megfelelő hőmérsékletet.

 

Hova tudod vinni?

Magyarország egész területe valamelyik nemzeti parki igazgatóság illetékességi területébe tartozik. A legjobb, hogyha a talált kissünt vagy sérült állatot a legközelebbi sünmentő állomásra juttatod el. Ha ez nem lehetséges, vedd fel a kapcsolatot az illetékes Nemzeti Park természetvédelmi osztályával vagy közvetlenül a tájvédelmi körzet őrével, ahol bejelentést tehetsz.

Magyarországon több állatkert, természetvédelmi szervezet is működtet természetvédelmi mentőhelyet, melyek feladata a sérült, legyengült vadon élő állatok, illetve a határállomásokon elkobzott védett fajok befogadása, szükség szerint állatorvosi ellátása.

Az alábbi intézmények professzionális módon gondoskodnak a beérkezett állatok állatorvosi ellátásáról és gondozásáról. A nagyszámú megkeresés miatt azonban – tekintve, hogy évente több ezer állatról van szó – legtöbbjüknek nincs kapacitása arra, hogy bejelentés után a sérült állat begyűjtéséről, szállításáról is gondoskodjon. Azzal tudod segíteni a természetvédelmi munkát, ha a megadott címre beszállítod a talált sérült állatot.

Kérdéses esetben, vagy probléma esetén előzetesen kérj telefonos tanácsot!

A bekerülő állatok sorsa kizárólag azok állatorvosi és természetvédelmi helyzetétől függ: amennyiben mód van rá, természetesen az állatok megfelelő ellátást követően visszakerülnek élőhelyükre. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy az állatkertek és a természetvédelmi hatóságok gondoskodnak az állat zárt térben történő elhelyezéséről. Ez sok esetben a faj védelmét szolgáló tenyészprogramokba való bekapcsolódást jelenti. A gyógyíthatatlanul beteg, szenvedő állatok esetében az állat fájdalommentes elaltatására (eutanáziára) kerül sor.

Amennyiben elhullott vadállatot találsz a helyi önkormányzatot – védett állat esetében a természetvédelmi hatóságot is – értesítsd!

Hogyan tudsz segíteni nekik a hétköznapokban?

Sünbarát kerttel

A keleti sünök több kilométert is megtehetnek egyetlen éjszaka alatt, miközben táplálékra kutatnak és akár a kertes házakhoz is betérhetnek. Bár elsőre nem is gondolná az ember, de sok olyan dolog akad a kertben, ami a csavargó sün számára veszélyforrás lehet. Azonban egy kis odafigyeléssel, tudatos tervezéssel és megelőző hozzáállással segíthetünk tüskés barátainknak.

 1. Biztonságos kertészkedéssel

Kerüld a kertben használatos vegyszereket, növényvédő- és gyomirtó szereket, amik megölik a rovarokat. Hagyj meg egy kis részt magasabb fűvel, nem kell minden levelet összegereblyézni. Így a földigiliszták, bogarak és rovarok megfelelő életteret találnak maguknak, amiket a sünök előszeretettel fogyasztanak. A gally és levél kupacok alatt pedig a sünök tudnak fészket építeni elléshez vagy a téli álomhoz. Éppen ezért óvatosan járj el komposzt, ág- és lombrakás áttelepítése során.

 1.  Lezuhanás veszélyének megakadályozásával

A vízóra-aknákat fedd le, a medencékbe, kerti tavakba rakj rámpát, hogy ki tudjanak mászni. Bár a sünök tudnak úszni, de túl sokáig nem képesek magukat a felszínen tartani.

 1. Fűnyírók, fűkaszák, szegélynyírók figyelmes használatával

Bokrok és sövények alatt óvatosan nyírjunk füvet, mert itt is szeretnek a sünök napközben megbújni. Alapos átvizsgálással elkerülhetjük a felesleges sérüléseket.

 1. Kerti égetés során körültekintéssel

Ma már szerencsére egyre több helyen tilos a kerti zöldhulladék égetése, helyette a komposztálás ajánlott, ami által értékes, humuszban gazdag talajhoz juthatunk. Ám, ha mégis gallykupacot szeretnénk égetni, mindenképp át kell rakni, különösen a kissünök születési idején (tavasszal-nyáron), illetve a téli álom előtt (ősszel).

 1. Egér és patkánycsapdák, méreg csalik óvatos használatával

Ezen eszközök használatakor figyeljünk, hogy valóban csak a célfajok férjenek hozzá: a csapdákat minimum 50 centiméterrel a talajszinttől helyezzük el, méreg csalik esetén használjunk szűk csöveket, amikhez sem a madarak, sem a mókusok nem férnek hozzá.

 1. Süngarázzsal

Ha szeretnél sünöket rendszeresen vendégül látni a kertedben, építs kifejezetten nekik való búvóhelyet, amit meg is tölthetsz levelekkel, avarral.

 1. Sünetetővel

Ínséges időkben (ősszel és tavasszal) kedveskedhetsz a sünöknek, így segítve a téli álom előtti hízókúrát. A sünöknek szánt élelmet tedd egy dobozba, amin két 10*10 cm-es bejárat található, az etetőedényeket naponta mosd el az esetleges fertőzések elkerülése végett.

Az alábbiakat adhatod a sünöknek:

 • giliszta, tücsök, bogár,
 • lisztkukac és gyászbogár lárva,
 • magas fehérjetartalmú sünöknek való száraztáp,
 • darált hús,
 • főtt tojás.

A sünök laktóz érzékenyek, így tehéntejet NE adj nekik! A kis sünök felneveléséhez speciális tejpótló tápszer szükséges.

Ne feledkezz meg egy lapos tálba/cserépalátétbe kihelyezett friss ivóvízről sem, a madarak mellett a sünök is örülnek neki a nagy nyári melegben.

 1. Óvatos közlekedéssel

Sajnos a keleti sün populációkra a legnagyobb veszélyt az éjszakai gázolások jelentik, hiszen általában szürkület után keresik a táplálékukat (földigiliszta, csiga, sáska, madártojás és fióka, gyíkok, dög, lehullott gyümölcs). Az előzékeny,

figyelmes vezetés és a sebességkorlátozások betartása – főleg szürkületkor és éjszaka a zöldövezeti települések környékén – csökkentheti a halálos kimenetelű süngázolásokat.

 1. Figyelj a kutyádra

A kutyák akár komolyan is megsebezhetik a sünöket, így szerencsésebb a tüskés kis barátainkat egy természetvédelmi területre, erdőbe, nagyobb parkba vinni és kutyáktól távolabb elengedni, ahol biztonságosan élhet.

Share on facebook
Share on email