Erdők heti 1. játékunk – Erdei Bingó

Gondoltad volna? Az őszi erdő megannyi csodás és izgalmas kincset rejt. Nem csak tavasszal és nyáron zsong az erdő és tartogat nekünk felfedezni valót, hanem a telet megelőző hónapok is.

A zöld levelek ezer féle színben kezdenek pompázni, sárga, narancssárga, vörös, rozsda, barna, olyanná válik az erdő, mint egy életrekelt festővászon. Az erdőben sétálva rengeteg különböző színű és formáju levélre bukkanhattok. A legszebbeket össze is gyűjthetitek és természetes dekorációként is használhatjátok.

No de milyen kincseket is rejt a természet ilyenkor? Amíg tart az indián nyár, a fagyok beköszönte előtt, még ezernyi rovarra bukkanhatunk, akik még kihasználják az év utolsó meleg napsugarait. Hangyák, cincérek, futrinkák, katicák, lepkék. Azt viszont sose felejtsétek el, hogy a rovarok a természet részei, ne zavarjuk őket, ne fogjuk meg és legfőképp ne bántsuk őket. Minden rovar nagyon fontos része az ökoszisztémának, az erdőnek szüksége van rájuk. Ha találkoztok rovarokkal, x-eljétek ki a bingó lapján a bogarak képét.

Az ősz a termések beérésének ideje. Nem csak a termszetett növényeink gyümölcsei érnek be ilyenkor, mint az alma, szőlő, körte, szilva, hanem a vad növények termései is. Például a csipkebogyó, makk, kökény. Makkokkal tölgyes erdőkben találkozhattok, hiszen a makk a tölgyfák termése. Gondoltátok volna, hogy több féle alakú makkra is lelhettek? Hiszen a kocsányos, kocsánytalan tölgynek, a csertölgynek és vöröstölgynek is különbözőek ezek a teréseik. A levelekhez hasonlóan nagyszerű dekoráció lehet, ha pár makkot összegyűjtötök. De gondoljatok a mókusokra is! Sose szedjetek túl sok makkot, hiszen a mókusok nagy kedvence ez az elemózsia és a tél beköszönte előtt nagy szükségük is van rá.
A csipkebogyó termése nagyon egészséges, rengeteg C vitamint tartalmaz. Lekvár, vagy gyógytea is készíthető belőle. Figyelem! Csakis olyan terméseket szedjetek le és fogyasztotok el, amit 100%-ra ismertek, vagy bevizsgáltattátok egy hozzáértővel.

Az erdő nagyon sok kis és nagyobb madárnak ad otthont. Ha csendesen és nyitott szemmel jártok, akkor meg is pillanthatjátok őket. Széncinege, kék cinege, harkályfélék, szakjó, erdei pinty és megannyi más tollas apróság. Hallgassátok meg éneküket is és lehet hogy legközelebb már a hangjukból felismeritek őket.
Ahol madár, ott toll is van. A madarak, a kutyákhoz és macskákhoz hasonlóan vedlenek. Csak éppenséggel ők nem a szőrszálakat hullajtanak el, hanem a tollaikat. A régi, kopottas tollak helyére vadiúj tollakat növesztenek. Ha ilyen kinre bukkantok, tegyetek egy x-et a bingóba és ha van kedvetek, próbáljátok meghatározni, hogy melyik madár hagyhatta el.

Ősszel nem csak a termések hullanak el, hanem tobozokat is lelhettek az erdő talaján. A toboz azonban nem termés, hanem a fenyőfák elszáradt virágai. A kis pikkelykéik tövében található a valódi termésük a fenyőknek, amit imádnak a mókusok, a fenyőmag.

Az őszi hónapokra jellemzőek még a gombák is. Nagyon érdekes élőlényekről van szó, hiszen se nem állatok, se nem növények. A gombák teljesen külön nemzetséget alkotnak. Rengeteg féle található belőlük. Kicsik, nagyok, színesek, barnásak, ehetők, mérgezők. Ha gombát találtok, akkor inkább csak szemléljétek, mert nagyon nehéz őket biztosan beazonosítani. Szinte minden ehető gombának van egy nem ehető vagy mérgező hasonmása, amivel nem ajánlatos összetéveszteni. Ha gombát gyűjtötök, akkor mindenképpen vigyétek el egy szakértőhöz bevizsgálásra, mielőtt terítékre kerülne. De figyelem, ha szedtek is ehető gombát, de érintekezett mérgező gombával a szatyorban, amibe leszedtétek, akkor azt már semmiképpen sem ajánlott elfogyasztani! Ha találtok gombát az őszi erdőben, inkább csak a bingóba tegyetek egy x-et, készítsetek egy szép képet róluk és hagyjátok a természetben őket.

Az Erdei bingót letölthetitek az alábbi LINKEN és otthon kinyomtathatjátok. A következő erdei sétátok alkalmával próbáljátok meg megtalálni a bingón szereplő összes kincset.

Jó szórakozást kívánunk! 🙂

Share on facebook
Share on email