FussForest Futóverseny – Június 1.

Június 1-én, szombaton „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal együttműködésben. A jótékonysági futáson gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók, egyénileg és csapatosan is indulhatnak. A nevezési díjakból befolyó teljes összeget hazánk veszélyeztetett kisragadozója, a vadmacska védelmében indított Vadmacska Fajmegőrzési Program kutatási tevékenységére fordítjuk. A vadmacska családi nap keretében pedig a látogatók ismeretterjesztő és interaktív programokon vehetnek részt.

Minden induló a nevezésével hozzájárul a vadmacska viselkedésének, élőhelyének feltérképezéséhez, vizsgálatához, így válva a fajmentő program részesévé. A verseny folyamán 9 távon mérettethetik meg magukat kicsik és nagyok, családok és egyéni versenyzők. A kisebbek a süni, illetve a mosómaci futamon (350 m) tehetik próbára magukat, de lehetőségük nyílik szülőknek és gyermekeiknek együtt is futni a Farkasfalka futam során.

Az edzettebb futók számára a Budakeszi Vadaspark körüli erdőkben 4 km-es, 12 km-es, illetve 21 km-es távok kerültek kijelölésre. A Tűzróka és Vadmacska futam, valamint a Hiúz félmaraton során több frissítőponttal várják a szervezők a versenyzőket, hogy megpihenjenek, feltöltekezzenek a hátralévő kilométerek megtétele előtt.
Természetesen a csapatjátékosoknak is készültünk távval, méghozzá a Vadváltó futammal, melyen 3 x 7 km-en tudják megmérettetni magukat a csapatok.

Az idei újítás sem marad el, hiszen a 4 és 12 kilométeres táv közé bekerült egy 7 km-es futam is, a Racka futam.

A “Fuss, Forest” jótékonysági futóversenyen résztvevők nevezése ingyenes belépést biztosít a Vadasparkba a futóverseny napján, ahol a látványetetések mellett, különleges programok várják az érdeklődőket. A látogatók és a versenyzők megismerkedhetnek Szilveszterrel és Félix-szel, a park kandúrjaival, és a fajmentő program segítségével sokat tanulhatnak a vadmacskák életéről és a rájuk leselkedő veszélyekről.

De ezen kívül részesei lesznek látványetetéseknek, állatbemutatóknak, madárgyűrűzéseknek és valódi rendőrökkel is megismerkedhetnek.

 

 

A Fuss, Forest! Jótékonysági Futóversenyre az Erdei Futás hivatalos oldalán lehet nevezni ITT

 

Június 1-én azoknak is érdemes a parkba látogatni, akik természetközeli kikapcsolódásra vágynak. A futóverseny keretein belül több interaktív, játékos program is megrendezésre kerül, mely bármely látogató számára elérhető. A programok keretében a vadmacska rejtőzködő életmódjával ismerkedhettek meg, valamint értékes tudással gazdagodhattok a felelős állattartással – különösen a házi macska tartással – kapcsolatban. A látogatók emellett bepillanthatnak a fajmegőrzési program kutatási tevékenységébe, a kameracsapdás felvételek kielemzésébe is.

A színpadon 11:00-kor és 13:00-kor Felelős Állattartás előadással várunk minden érdeklődőt, aki többet szeretne megtudni különböző otthon tartható mindennapi, vagy éppen ritkább, egzotikus házikedvenceink tartásáról, gondozásáról.

A Felelős Állattartás előadások között pedig az Állati Jó Bemutató vár benneteket a színpadon 12:00-kor és 14:00-kor.

A vadmacska egyik fő tápláléka a kisebb madarak. A madárgyűrűzési bemutató keretein belül, ti most testközelből találkozhattok a Vadaspark körüli erdők madaraival. Ne izguljatok, ők nem válnak cica kajává. Egy mutatós lábgyűrű felhelyezését követően perceken belül újra visszakerülnek az erdőbe.

Hogyan legyél felelős állattartó? Vagy éppen hogyan tartatják be a rendőrök a törvényeket, hogy visszaszorítsuk a felelőtlen állattartást és bántalmazást? Beszélgessetek valódi rendőrökkel és próbáljátok ki, milyen rendőrnek lenni!

Mindezek mellett a szaletliben rengeteg színes, interaktív programmal várunk. Többek között a Cirmos cica baj! pultnál a vadaspark kollégái ismertetik a Vadmacska Projekt legfontosabb részleteit a lehető legélvezhetőbb módon. Míg a nagyok a vadaspark kollégáival beszélgetve megtudhatnak mindent arról, hogy hogyan is zajlik a program és akár hogyan tudnak Ők segíteni, addig a kicsik játszva tanulhatnak a tematikus, ismeretterjesztő vadmacskás játékainkkal.

Pilisi Parkerdő kollégái az örökerdőt ismertető terepasztallal látogatnak ki, ahol mindenki játékosan megtanulhatja, hogy mit jelent az örökerdő és mi az erdész munkája.

Mit csinál egy természetvédelmi őr? A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai örömmel mesélnek mindenkinek róla és a Vadmacska Programban betöltött fontos szerepükről is. Megtudhattok sok érdekességet a kameracsapdákról, beleshettek a természet titkaiba egy-két kameracsapdás felvétel keretein belül, emellett pedig interaktív játékokkal is játszhattok.

Magyar Agrár és Természetvédelmi Egyetem segít nektek, hogyan lehet felismerni a vadmacskákat és hogyan lehet őket megkülönböztetni, a házi cirmosoktól.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. asztalánál pedig megismerkedhettek a Vadonleső programmal és az év emlősével is, ami nem más, mint a vadmacska.

Do As I csapata abban segít Nektek, hogy hogyan tudtok tréningezni a házi macskáitokkal, hogy tudtok nekik mindenféle trükköt megtanítani, hogyan tudjátok még kellemesebbé tenni az életüket.

 

 

Részletes Vadmacska Napi program:

10:00 – Mosómedve tréning

11:00 – Felelős Állattartás

12:00 –  Állati Jó Bemutató

13:00 – Aranysakál tréning

13:00 – Felelős Állattartás

14:00 – Állati Jó Bemutató

15:00 – Kisragadozók etetése

 

10:00 – 16:00 Cirmos cica baj! – Vadmacska projekt ismertető; ismerd meg a vadmacskát tematikus, szórakoztató játékok segítségével

10:00 – 16:00  Pilisi Parkerdő –  örökerdős terepasztal interaktív játék, ismerd meg az erdész munkáját

10:00 – 16:00  Duna-Ipoly Nemzeti Park – ismerd meg a természetvédelmi őr munkáját, vadmacska kirakó, tudj meg mindent a kameracsapdákról

10:00 – 16:00 Magyar Agrár és Természetvédelmi Egyetem – Vadmacskák és házi macskák felismerése

10:00 – 16:00 Madárgyűrűzés

10:00 – 16:00 Do As I – Hogyan tudsz tréningezni a saját házi macskáddal? Titkok, tippek, trükkök

10:00 – 16:00 Budaörsi Rendőrkapitányság

 

 

Az Erdei Futás hivatalos honlapja:

https://erdeifutas.hu/

A Fuss, Forest! Jótékonysági Futás Facebook eseménye:

https://www.facebook.com/events/344001011072480/

További információ a Vadmacska Fajmegőrzési Programról:

https://budakeszivadaspark.hu/a-vadmacska-eve-a-budakeszi-vadasparkban/

 

A programváltozás jogát fenntartjuk.
A futóversenyen résztvevőknek a futóverseny napján a Vadasparkba ingyenes a belépés.
Akik nem futnak aznap, azoknak a szokásos módon belépőjegy váltása kötelező.
A Vadasparkon belüli programok mindenki számára a belépőn felül ingyenesen megtekinthetők.