Kora őszi bébibumm a Budakeszi Vadasparkban

 A tavaszi szerelem most hozta meg a gyümölcsét a Budakeszi Vadasparkban: ritka, különleges állatok születtek az elmúlt napokban. A szikaszarvasoknál és az őstulkoknál is egy-egy borjú látta meg a napvilágot.

A Budakeszi Vadaspark elsődleges célja, hogy megismertesse a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat. A vadaspark egy bikából és két tehénből álló őstulok gulyája 2015 óta már több egészséges borjúnak adott életet, amelyek aztán más vadasparkokba, állatkertekbe kerültek.

Egy ősi faj feltámasztása

Az őstulok a párosujjú patások rendjébe és a tülkösszarvúak családjába tartozó, mára már kihalt faj. Európa legnagyobb növényevője lehetett: 260-310 centiméteres testhossza, 155-180 centiméteres marmagassága, 700-1500 kilogrammos súlya, 80 centiméternél is nagyobb szarva jóval meghaladja a ma élő legnagyobb bölények méreteit is.

A kutatók barlangrajzokra és korabeli leírásokra hagyatkozva tettek kísérletet arra, hogy rekonstruálják az 1627-ben kihalt őstulkot. „Feltámasztásának” fő célja, hogy újra benépesítsék vele Európa vad ökoszisztémáit; hogy a marhák egykori ősei újra létezzenek a vadonban, a háziasított fajtákkal együtt élve. Az őstulkok feltámasztásába az 1920-30-as években először a német Heck testvérek vágtak bele: primitív jelleget hordozó, ősi fajok keresztezésével, több évtizedes munka során sikerült egy küllemre meglehetősen hasonló fajt előállítaniuk, ám mivel ez a faj méreteiben még mindig elmaradt az őstuloktól, a 20. században számos újabb feltámasztási kísérlet vette kezdetét, mint például a Tauros-program, vagy az Uruz-projekt.

Ázsiából jöttem…

A másik újszülött, a szikaszarvas borjú is ritkaságszámba megy. Magyarországon szabadterületen már nem találkozhatnak velük az érdeklődők, csak vadaskertekben, egy-egy állatkertben, például a Budakeszi Vadasparkban csodálhatják meg ezeket az Ázsiából származó agancsosokat. A Fehérvárcsurgóról érkezett kis rudli az ősz beköszöntével egy pettyes kis borjúval örvendeztette meg a gondozókat és a látogatókat. A szikaszarvasok érdekessége, hogy míg a nyáron vöröses, télen szürkés szőrzetükön a pettyes mintázat a dámokhoz hasonlóan egész életükben megmarad, addig velük ellentétben a fejükön a gímszarvashoz hasonlatos agancsot viselnek.

Kezdődhet a világ felfedezése

„Az újszülöttek mindig sok látogatót vonzanak a Budakeszi Vadasparkba. Rajtuk keresztül a Vadaspark fő célkitűzését, a hazai őshonos és betelepített állatvilágot közelebb hozhatjuk a látogatókhoz, könnyebben átadhatjuk számukra ezeket az ismereteket. A borjak egészségesek és már lábra is álltak. Szülei és természetesen a vadasparki gondozók vigyázó tekintetétől kísérve hamarosan felfedezhetik a körülöttük lévő világot” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.