Zöld erdő a tanterem!

Szakvezetések iskolai és óvodai csoportoknak

A Budakeszi Vadasparkban a nehéz iskolatáska helyett finom szendvicsekkel teli hátizsák a kötelező felszerelés! Nálunk csengőként az kismadarak csivitelnek, napenergiával világítunk, a könyvekből ismert élőlények pedig elevenen, hangosan, tollasan/szőrösen, karnyújtásnyira sétálnak körülöttünk. Szakvezetéseink során a gyerekek rengeteg olyan ismerettel lehetnek gazdagabbak, melyek biztosan nem szerepelnek a tankönyvekben. A szakvezetés interaktív, tehát egyetlen, a témával kapcsolatos kérdés sem maradhat megválaszolatlan!

Kinek ajánljuk?

A szakvezetéseket nagycsoportos óvodás-5 éves kortól ajánljuk. Kollégáink a csoport életkorának megfelelő stílusban, mindenki számára könnyen érthető módon adják át a tudnivalókat. Mivel különböző életkorú gyerekeket nehéz egyformán lekötni, ezért vegyes csoportoknak a szakvezetést nem ajánljuk.

A szakvezetések témáit két különböző túravonalon is igénybe lehet venni, a kisragadozók, illetve a nagyvadak sétáján. A kisragadozók köre, rövidebb, könnyebb, többnyire sík terepen megyünk. Magába foglalja a vadmacskát, hiúzt, rókát, mosómedvét, nyestkutyát, görényt, nyestet, aranysakált és a madarakat.

A nagyvadak séta kicsit hosszabb, meredekebb, kisebb gyerekeknek fárasztóbb lehet, ezért számukra nem ajánljuk. Az itt látható állatok a muflon, szürkefarkas, barnamedve, gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, európai őz.

A szakvezetésekre csak a honlapon keresztül tudnak bejelentkezni! 

Választható Témák

MAGYARORSZÁG ÁLLATVILÁGA

Bemutatkoznak a Magyarországon előforduló, őshonos és betelepült fajok: a mosómedve, a róka, az aranysakál, a hiúz, a gímszarvas, a szürke farkas, a barnamedve, és még sokan mások. Megismerkedünk a nálunk élő állatok személyes történetével, a biológia alapismeretek – mint az előfordulás, táplálkozás, életmód, szaporodás, egyedfejlődés és társas viselkedés – mellett számtalan érdekességet és különlegességet is megtudhatunk ezekről a természetben ritkábban látható, csodálatos állatokról.

ÁLLATMESÉK, MESEÁLLATOK

Megnézzük, hogy milyen különbségeket és hasonlóságokat fedezünk fel egyes mesékben szereplő állatok és a valóság között. Megbeszéljük, hogy miért nem igazak egyes dolgok a mesékben, továbbá megismerkedünk néhány híres szóbeszéddel, közmondással is, ami állatokhoz kötődik. Megtudjuk például, hogy melyik állat ordít, mint a fába szorult féreg, hogy szereti e a fényes dolgokat a szarka,  valóban büdös e a görény, vagy, hogy milyen állat is valójában Bambi.

SZÍNEK AZ ÁLLATVILÁGBAN

A szakvezetés során megtudjuk, hogy miért van szükség színekre az állatvilágban, miért csíkosak a vadmalacok, miért pöttyösek az őzgidák és a szarvas borjak, miért változik meg a téli és nyári bunda színe, vagy, hogy miért színesebbek sok esetben a hím madarak? Sétánk során megismerkedünk egy különleges kis állattal, amelyik a sünre akar hasonlítani, és még arra is választ kapunk, hogy miért barna az agancs vagy éppen milyen színekkel kommunikálnak az állatok?

SZŐRÖS, TOLLAS, PIKKELYES

Tudnak izzadni az állatok? Miből vannak a sün tüskéi? Ezekre a kérdésekre is választ kapunk a program során. A szakvezetés során megtudjuk, hogy melyik állatnak milyen a kültakarója, és hogy ez milyen funkciót lát el az állat életében. Megnézzük, hogy miért különlegesek a madártollak, és hogyan lehet különbséget tenni közöttük. Megtudjuk, hogy mi a különbség a téli és nyári bunda között, milyen anyagból vannak a szarvak és az agancsok.

ÁLLATI CSALÁD

Melyik állat él társas életet és melyik magányos? Mi az, hogy fészeklakó vagy fészekhagyó, illetve mi a falka és ki vezeti a falkát? Van olyan állat, amelyik élete végéig együtt marad a párjával? Megismerjük a különös udvarlási szokásokat, és, hogy miként épül fel az egyes állatokfajok családja. Megtudjuk, hogy hogyan keresnek párt az állatok és hogyan nevelik fel kicsinyeiket.

ÁLLATI NYELVLECKE

Hogyan beszélgetnek az állatok? Talán telefonon? Vagy leveleznek, netán chatelnek egymással? Vagy inkább hangokkal, jelekkel,  szagokkal kommunikálnak? Van az állatoknak saját nyelvük? Ezekre és hasonlóan érdekes és izgalmas kérdésekre kapunk választ a szakvezetés során, miközben meghallgatjuk az állatok hangjait és megtanuljuk megérteni az állati nyelvet.

PARASZTUDVAR

Őshonos háziállatainkkal egyre ritkábban találkozunk már manapság. Megtudjuk, hogy miért és hogyan fenyegetheti kipusztulás az őshonos háziállatainkat és hogyan történik a megmentésük, illetve miért fontos ez? A program során megismerkedünk Magyarország őshonos házi- és haszonállataival, megnézzük, hogy mely állatot milyen céllal tartottak, esetleg mai napig is tartanak az emberek a házuk körül. Mely részeiket és mire tudták hasznosítani, ezekből néhányat meg is nézünk, kézbe veszünk, kipróbálunk. Mi az a marabu toll? Miért nem találunk a boltokban pulykatojást? Melyik állatnak a szőréből készülhet ékszer? Ha kíváncsiak vagytok rá és szeretnétek még sok érdekességet megtudni háztáji állatainkról, jelentkezzenek szakvezetésünkre.

Ár

A szakvezetések ára 16.000 Ft/csoport. Az ár a vadasparki belépőjegyet nem tartalmazza, azt külön meg kell váltani!

Egy csoport maximális létszáma maximum 30 fő, e fölött csoportbontás szükséges. A szakvezetés 50 percig tart, kérjük az időkorlátokat betartani!

A szakvezetések a tematikától függően a Vadasparknak csak egy részét érintik, a külön belépőjeggyel látogatható Kalandpark és Dinó Park a programban nincsen benne.

Hasznos tudnivalók

A szakvezetés időtartama óvodai csoportoknak kb. 40-45 perc, iskolai csoportoknak kb. 50-60 perc.

A csoportok tanítási időszakban hétköznaponként, reggel 9.00-től 12.00-ig, óránként indulnak a Vadaspark bejáratától. Iskolai szünetekben a  szakvezetések naponta két időpontban, 11-kor és 12-kor indulnak.

Az óránként induló szakvezetések miatt fontos a pontos érkezés, amibe érdemes belekalkulálni a mosdót, evést, ivást, hogy pontosan tudjunk kezdeni. 15 percet maghaladó késés esetén nem tudjuk elindítani a szakvezetést.

Ha a szakvezetéssel kapcsolatban további kérdése van, vagy korábban lefoglalt időpontot szeretne lemondani, módosítani, kérjük írjon nekünk a szakvezetes@bkvp.hu e-mail címre.

A szakvezetésre a honlapon történő előzetes időpontfoglalás szükséges! 

A jelentkezésről visszaigazoló e-mailt küldünk, mely véletlenszerűen a levélszemét/spam mappába is érkezhet. Kérjük ellenőrizzék ezt is!