Hogyan legyél felelős hörcsögtartó?

Törpehörcsögöt vagy aranyhörcsögöt válasszunk?

Magyarországon a legelterjedtebb, kezdőknek is ajánlott háziállat a hörcsög. Sokan azonban még mindig a régi, elavult tartási tanácsok alapján szeretnék gondozni kiskedvencüket, és nincsenek tisztában az állatok valódi igényeivel. A megfelelő körülmények biztosításával hörcsögünk kiegyensúlyozott életet élhet, ami jócskán meghosszabbíthatja amúgy rövidke életét. A Budakeszi Vadaspark fő alapelve az állatok jóléte, a környezetgazdagítás, nem csak a szabadban élő, de az otthon tartott állatok esetében egyaránt, ebben szeretnénk segíteni a tapasztalataink megosztásával

A magyarországi kereskedésekben 3 hörcsögfaj kapható: szíriai aranyhörcsög, hibrid dzsungáriai törpehörcsög és roborovszki törpehörcsög. Ezek közül a 2 legelterjedtebb az aranyhörcsög és a dzsungáriai törpehörcsög. A roborovszki törpehörcsög igénye nagyjából megegyezik a dzsungáriai törpehörcsögével, ám egy szíriai aranyhörcsögnek már eltérnek az igényei. Közös azonban minden hörcsögfajban, hogy éjszakai állatok, továbbá az is, hogy csak és kizárólag egyedül tarthatóak. Együtt tartva bármikor súlyos sérüléseket okozhatnak egymásnak! Ne tartsuk őket semmilyen felállásban sem együtt!


Lakhely

Egy törpehörcsög számára minimum 3.000 cm2 alapterületű (pl. 60*50 cm) helyet kell kialakítanunk, melybe az emeletek nem számítanak bele. A magaslatokat célszerű kerülni, mivel könnyen leeshetnek, megsérülhetnek. Egy aranyhörcsög számára már nagyobb, legalább 4.000 cm2 alapterületű (pl. 80*50 cm) helyet válasszunk. Ez lehet ketrec, üveg- vagy bútorterrárium. A terráriumnak jóval több előnye van a ketrechez képest: nincs rács, amit a hörcsög rághat, vagy amin mászhat, illetve sokkal mélyebben almozhatjuk, ezáltal kisállatunk ki tudja élni természetes ásási, alagút készítési ösztönét. Ha van rá lehetőségünk, természetesen beszerezhetünk vagy készíthetünk jóval nagyobb helyet is. Kedvencünk hálás lesz érte! A hörcsög lakhely huzatmentes szobában legyen elhelyezve. A hörcsög számára az ideális hőmérséklet 20-25 fok között van.

Alom

Almozásra használhatunk illatmentes faforgácsot, kender-, len- vagy papíralmot. Keverhetünk bele szénát, ezáltal stabilabb járatokat készíthet benne hörcsögünk. Fontos, hogy legyen egy tálban vagy kis részen lekerítve fürdőhomok, amiben hemperegve meg tudja tisztítani a bundáját a szennyeződésektől. Az almot soha ne cseréljük egyszerre! A hörcsög tiszta állat, egy helyre pisil, ezt a részt célszerű 1-2 naponta frissre cserélni. Mivel szagnyomok alapján tájékozódik, az alom gyakori cseréje óriási stressz lesz a számára.

Futókerék

Egy hörcsögnek a futókerék a legfontosabb berendezés a lakhelyén. Törpehörcsög számára minimum 20 cm átmérőjű legyen, egy aranyhörcsögnek viszont jóval nagyobb, 28-30 cm átmérőjűre van szüksége. Ez az a méret, ahol már nem hajlik futás közben a gerinc. A vadonban a hörcsög egyetlen éjszaka alatt akár 10-15 km-t is megtehet élelem után kutatva, és ezt az energiát a lakhelyén is le kell vezetnie. A felelős állattartás egyik legfontosabb eleme, hogy mindig biztosítsuk kedvencünk számára a szükséges felszereléseket. A futókereket sajnos sok gazdi kiveszi a hörcsög lakhelyéről, ha az hangos. Ám ezt egyáltalán nem ajánlott megtenni, hiszen akkor kedvencünk nem tudja kellőképpen levezetni az energiáit. A kerék futófelülete mindenképpen legyen zárt, így elkerülhető a beakadás miatti lábtörés vagy a lábfekély kialakulása!

Búvóhelyek és dekoráció


A különböző webáruházak rengeteg házikót és egyéb kiegészítő elemet kínálnak kisrágcsálók számára. Célszerű természetes anyagból készülteket választanunk (pl fa, kerámia, széna). Helyezzünk el ezekből minél többet a hörcsöglakban! Mivel a hörcsög zsákmányállat, biztonságosabbnak fogja érezni a környezetét, ha bárhol, bármikor el tud bújni, amikor veszélyt érzékel. Tehetünk be kartonból készült gurigákat, fából készült alagutakat, vastag gyökereket, nagyobb köveket. A szárított takarmánynövények és virágok is természetesebbé teszik az otthonát.

Ivóvíz és élelem

Sajnos régre visszanyúló tévhit, hogy a hörcsögnek nincs szüksége vízre, mert a kapott zöldségből vagy gyümölcsből elég folyadékot tud magához venni. Ez nem igaz! Hörcsögünk minden nap kapjon friss ivóvizet egy tálban vagy golyós itatóban! Tény, hogy ez az aprócska állat nem iszik sokat, de szüksége van rá, mint minden élőlénynek.

Mivel a különböző hörcsögfajok a vadonban különböző földrajzi területeken élnek, az étrendjük valamelyest eltérő. Mindegyikük fő táplálékát egy jó minőségű hörcsög magkeverék teszi ki, de az aranyhörcsög a vadonban több gabonához jut hozzá, míg a törpehörcsög több fűféle magvait eszi. Zöldségre mindegyik hörcsögfajnak szüksége van, a gyümölcsöket viszont kerüljük. Az aranyhörcsög ritkán kaphat gyümölcsöt, a törpehörcsög esetén viszont magas a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Élőhelyükön apró rovarokat, férgeket is esznek, így a megfelelő fehérje utánpótlásról is gondoskodnunk kell. Ennek legjobb módja, ha néhány naponta szárított rovarokkal kínáljuk.

Betegségek

Mint minden élőlény, sajnos a hörcsög is megbetegedhet. A legyengült immunrendszer az atkák elszaporodásához vezet, kialakulhatnak gombás fertőzések, és sajnos gyakoriak a daganatos megbetegedések is. Tünetrejtő zsákmányállat lévén a hörcsög egészen addig titkolja gyengeségét, amíg képes rá. A leghamarabb akkor vehető észre, hogy beteg, ha hetente mérjük a súlyát. Ha hirtelen fogyni, vagy éppen indokolatlanul hízni kezd, és nem találunk rá ésszerű magyarázatot (több mozgás, sok nasi), mindenképpen keressünk fel egy hörcsöghöz értő szakállatorvost. A legtöbb betegség gyógyítható, ha időben felismerik.

A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült. Ha tanácsra lenne szükségünk, vagy gondolkozunk az örökbe fogadáson, bátran vegyük fel velük a kapcsolatot!

Hörcsögmentés: horcsogmentes@gmail.com

Együtt a Kisállatokért Alapítvány: info@ragcsalomentes.hu

Share on facebook
Share on email