Vadmacska szakmai és terepi nap a Budakeszi Vadaspark szervezésében

Tesztprojekttel egészül ki a Vadmacska Fajmegőrzési Program

A Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő együttműködésében zajló Vadmacska Fajmegőrzési Program keretében szakmai és terepi napon vettek részt az érintett szakemberek. Az eseményen a vadkamerák, szőrcsapdák kihelyezésének és a felvételek elemzésének gyakorlati technikáit, valamint egy új, a vadmacska-állomány felmérésében eddig nem alkalmazott, kiegészítő lehetőséget nyújtó módszert tekintettek át. 

 

A fajmegőrzési program következő lépéseként a Budakeszi Vadaspark 2022 februárjában terepi bejárással kiegészített workshopot szervezett, amelynek célja a résztvevő partnerek közötti szakmai tapasztalatcsere volt. Az eseményen a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány, a Pilisi Parkerdő Zrt., a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Budakeszi Vadaspark munkatársai vettek részt.

A 2021 őszén elkezdődött terepi megfigyelés tapasztalatainak megosztásával az együttműködő partnerek a vadkamerák kihelyezését, valamint az általuk készített felvételek elemzési módszereit vitatták meg.

A vadmacska állományának felmérését szolgáló non-invazív eszközök – mint a kamera- és a szőrcsapdák – mellett egy eddig nem használt módszerrel is bővülhet a kutatók eszköztára. Az egyelőre tesztprojektként induló keresőkutya-program célja a hagyományos állomány-felmérési módszerek kiegészítése, ezzel hatékonyságuk növelése. A most még kiképzés alatt álló négylábúakkal ugyanis proaktívan, nagyobb területeket lehet átvizsgálni és az így kapott eredmények alapján a pontos és tudományosan feldolgozható adatokat előállító, ám statikus megfigyelőeszközök helyzete optimalizálható, eredményességük növelhető.

A Vadmacska Fajmegőrzési Program

A vadmacska (Felis Silvestris) a Kárpát-medence őshonos, fokozottan védett kisragadozója. A vadmacska kulcsfontosságú szerepet tölt be a biodiverzitás és az élőhelyeken kialakult ökológiai egyensúly fenntartásában. A hazai állomány védelmében a Budakeszi Vadaspark, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésében, az Agrárminisztérium támogatásával 2021 márciusában Vadmacska Fajmegőrzési Programot indított. A program céljai:

  • a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegységben élő vadmacskák felmérése,
  • adatgyűjtés az egyes állatokról és a populációról, valamint az állatok genetikai tisztaságáról,
  • a vadmacskák életmódjának és élőhelyének megismerése, azonosítása, és ezáltal,
  • a faj hosszú távú megőrzése.

A Vadmacska Fajmegőrzési Programhoz kapcsolódó szakmai konferencia teljes videós anyaga elérhető a Budakeszi Vadaspark YouTube-csatornáján.

https://www.youtube.com/user/BudakesziVadaspark/videos

A szakmai nap képekben:

Share on facebook
Share on email