Eltűnt embereket kerestek a Budakeszi Vadasparkban

Nem mindennapi, kifejezetten látványos és izgalmas pillanatoknak lehettek szemtanúi a Budakeszi Vadaspark látogatói a múlt hétvégén. A Kutyák Határok Nélkül Alapítvány mentőkutyáinak tartottak tréninget a Kalandparkban, ahol a kiképzett ebek már-már akciófilmbe illő jelenetek során mutatták meg tudásukat, többek között a magasból történő mentést.

A Budakeszi Vadaspark számos intézménnyel és szervezettel működik együtt a hazai erdők élővilágának bemutatása céljából. Tavaly például agrár-, állatorvos- és természettudományi képzéssel foglalkozó felsőoktatási intézmények tartottak kihelyezett etológia órákat a Vadasparkban. Hasonló szakmai együttműködés része volt az a múlt hétvégi esemény, amelynek keretében a Kutyák Határok Nélkül Alapítvány mentőkutyáit tréningezték a park körüli területen, illetve a Budakeszi Kalandparkban. Az alapítvány egyik fő feladatának tekinti az eltűnt személyek felderítését, a kutyák és vezetőik ezt gyakorolták a Kalandparkban a talajon és a fák között.

A kutyák feladata tehát az volt, hogy gazdáik utasítására megtalálják az eltűnt személyeket. Ha a tréning során olyan emberre bukkantak, aki nem életszerű pozícióban helyezkedett el, például mozdulatlanul ült, feküdt – amint az egy erdei baleset során megtörténhet akár az erdő talaján heverő, akár egy barlangban eltévedt, szakadékba zuhant kiránduló esetében –, vagy egy fán kuporogva várta a segítséget, akkor ugatással kellett jelezniük gazdájuknak. A kutyákkal tudásszinttől függően a földön, vagy a Kalandpark fáinak ágai között lévő platformokon kerestették a mozdulatlan személyeket.

A feladatok változatossága mellett a tréningen résztvevő kutyák kora és fajtája is eltérő volt. Az érdeklődők láthattak 10 hetes border collie kölyköt éppúgy, mint ahogy a tavalyi mentőkutya világbajnokság győztesének, Zennek a tréningjét is megfigyelhették. Az ebek között volt foxterrier, labrador, hovawart (német eredetű őrző-védő kutya), puli, beauceron (francia juhászkutya) és malinois (belga juhászkutya).

Földrengés során eltűnt embereket is mentettek

A Kutyák Határok Nélkül Alapítvány csapata 20 éve vesz részt különböző kutyás tevékenységekben. Elsősorban mentő, illetve terápiás kutyák képzése, vizsgáztatása és alkalmazása a feladatuk, de más kutyás sportágak, továbbá szolgálati, valamint segítő kutyák képzése is a profiljukhoz tartozik. A mentőkutyás csoport tagjai folyamatosan, évi 20-40 alkalommal segédkeznek erdős területen történő személykeresésben, elsősorban rendőrségi felkérésre. A különböző hazai és nemzetközi versenyeken elért kiváló eredményeik mellett az elmúlt években háromszor működtek közre nemzetközi segítségnyújtásban. Törökországban, Pakisztánban és Indonéziában is részt vettek földrengés következtében eltűnt személyek felderítésében.